Stagiair? Bepaal van te voren wat je moet investeren

02/09/2013 Leestijd: 3 minuten

Goedemorgen,

Van proeve (van bekwaamheid), naar beproeving (in de praktijk) helaas.

De Opstarter wil liefst een Maandagmorgen-oppepper zijn, maar soms wordt het een klaaglied. Zoals deze keer. Mijn diepe excuses daarvoor. Toch wil ik u deze ervaring niet onthouden. Niet ter vermaak, meer ter lering. Of om ze met u te delen.

Het zal u zeker niet onbekend zijn, té veel werk en te weinig mensen om al dat werk te verzetten. Dat overkwam mij dus ook weer eens. Daarom deed ik het dringende verzoek aan de directie mij toestemming te geven om een stagiair(e) aan te nemen. Na flink aandringen kreeg ik mijn zin. Ik smeedde het ijzer toen het nog witheet was en nam meteen contact op met het opleidingsinstituut voor een HR-stagiair(e). Bij voorkeur een voor een meeloopstage. Het stagebureau nam alle gegevens op en ging voor mij aan de slag. Ik werd wat nerveus toen reacties uitbleven, maar na een paar weken, hè, hè, twee namen. Direct nodigde ik ze uit voor een gesprek en één beviel me. Een jongedame. Ze had nog enkele dagen vakantie, maar daarna wilde ze meteen komen.

In de paar dagen voor haar komst bereidde ik me goed voor en plande ik veel ruimte in om haar op gang te helpen. Nou dat viel in de praktijk van de eerste dagen nogal tegen. Haar kennis en kunde-niveau week behoorlijk af van wat ik had verwacht. Dat eerste weekje inwerken bleek ruimschoots onvoldoende om werk aan haar over te dragen. Maar goed, ik had het medicijn gekocht en dus moest ik de bittere pil ook slikken. Ik besloot, om mijn noodhulp beter te kunnen ondersteunen, tot een volledige koppeling aan mijzelf. Overal zou ze bij aanwezig zijn en die praktijk-ervaring zou haar sneller leren en mij eerder gaan ontlasten. Althans dat hoopte ik en dat werd het plan de campagne. Wat een drama! De stagiaire had geen enkel idee van wat er allemaal moest gebeuren en zat bijna als een zombie bij de gesprekken en vergaderingen die week.

Over naar plan drie!
Mijn laatste redmiddel was haar één taak te geven. Die zou ik goed beschrijven, helemaal doorkauwen en dan delegeren. Een taak dus. Maar wel 100%. Ze moest aankomende veranderingen in het sociale stelsel in kaart brengen en het personeel hierover informeren. Niet te ingewikkeld, kort en helder. Een memo of brief kon volstaan. Om haar op de juiste weg te krijgen had ik afspraken gemaakt met enkele externen met wie ze een gesprek kon voeren over de as. veranderingen die ze moest inventariseren en beschrijven.

Na twee weken had ze iedereen gesproken en wilde ze een afspraak om haar brief met mij te bespreken. Vol enthousiasme vertelde ze over de mensen die ze had gesproken en hoe leerzaam het voor haar was geweest. Gezien mijn ervaring met haar toonde ik me voorzichtig optimistisch. Het zou toch niet…? Met een grote glimlach greep ze in haar map en overhandigde me DE BRIEF! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt, zei ze erbij.

Ik weet de tekst niet meer letterlijk, maar het was iets in de trant van:

Hallo,

De regering gooit regelingen om. Dat gaat geld kosten. En dat moet betaald worden uit premies. Die premies worden betaald door werkenden. Daarom wordt jullie loon lager.

Je krijgt later nog een brief waarin precies staat wat die maatregelen voor iedereen betekenen. Meer kunnen we nu nog niet vertellen. Voor vragen de afdeling P&O bellen.?

Ze moet mijn diepe zucht gehoord hebben. “Is deze tekst het resultaat van twee weken onderzoek, gesprekken en inventariseren?” vroeg ik. Haar blauwe ogen spraken boekdelen.

Sindsdien heb ik een (mentaal) tegeltje aan de wand hangen sinds die ervaring voor als iemand weer eens een stagiair aanvraagt. Daarop staat: WAT IS DE OPDRACHT, WIE GAAT BEGELEIDEN EN HOEVEEL TIJD STOP JE ELKE DAG IN DE BEGELEIDING? Ik heb een harde les geleerd en een tweede tegeltje eronder hangen met de tekst: BEZINT EER GE (ERAAN) BEGINT.

Ik wens u een bezonnen werkweek.

0 reactie(s) op “Stagiair? Bepaal van te voren wat je moet investeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.