Sterk voor werk!

18/09/2013 Leestijd: 3 minuten

Stel je voor: als ploeterende HR-professional word je gebeld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Wij hebben goed nieuws voor u. De Ambassadeur voor de Jeugdwerkeloosheid heeft uw bedrijf uitgekozen voor een werkbezoek. En… ze komt niet alleen! Nee, ook de managing director Randstad Nederland schuift aan. En raad eens! Ze hebben ook nog wat te bieden: jongeren!”

De afgelopen 5 jaren ging het niet allemaal vanzelf. De crisis (of moet ik zeggen de crisissen?) zijn niet aan ons voorbij gegaan. We hebben afscheid moeten nemen van zo’n 20% van ons vast personeelsbestand, flexwerkers worden nog mondjesmaat ingehuurd en we staan wellicht aan de vooravond van nog een flinke sanering. Geen prettig vooruitzicht.

Gelukkig dat er mensen zijn zoals Mirjam Sterk. Een goed CV, doorzettingsvermogen, vlotte babbel en een karrevracht aan Haagse contacten. Ik verheug me op haar komst. Koffie staat klaar en ondanks de wat achterblijvende bedrijfsresultaten kan een appelflap er ook nog wel af.

Nog voor het suikerklontje in de koffie was opgelost was Sterk al los: “Wie de jeugdwerkloosheid nu niet aanpakt, krijgt straks de rekening gepresenteerd. Daarbij kunnen we alleen succes behalen als we het met elkaar doen. Als ambassadeur ga ik mijn best doen om al die mensen slim en succesvol samen te laten werken zodat de kansen voor onze jongeren op een goede toekomst vergroot worden.”

De jeugdwerkloosheid bedraagt op dit moment 17 procent. Dat komt neer op 148.000 werkzoekende jongeren. “Juist nu na de vakantie komen jongeren die net hun diploma hebben gehaald, de arbeidsmarkt op,” vervolgt Sterk. ‘Dit is het moment om de handen ineen te slaan. Ik ga graag samen met Randstad aan de slag. Er is maar één werkgever nodig voor een goede start. En goed voorbeeld doet goed volgen”.

Chris Heutink, algemeen directeur van Randstad Nederland, zei in een interview met BNR Nieuwsradio dat het probleem al opgelost is als iedere werkgever in Nederland één jeugdwerkloze aan een baan helpt. Randstad gaat zich daarvoor inzetten. Directeur arbeidsmarkt van Randstad Nederland Marjolein ten Hoonte noemt werk tegenover ANP “essentieel in het leven van een mens. We zien dat jongeren vooral geholpen moeten worden aan een eerste baan. Vervolgens vinden ze hun weg zelf vaak wel.

Tot tranen toe geroerd duikt de HR-functionaris onder het bureau. Wie kan hier nu tegen zijn? Maar zoals zo vaak is de praktijk ook hier weerbarstiger dan de theorie.

Mevrouw Sterk: “als ik al een vacature had, dan was deze al vervuld toen u nog Kamerlid was.”

– Ik ontvang wekelijks 25 open sollicitaties, variërend van schoonmaker tot directeur. In veel gevallen zijn de sollicitanten overgekwalificeerd en nemen ze genoegen met een lager salaris;

– Ik wordt steevast gebeld door intercedenten van de 15 grootste uitzendorganisaties in de regio, elk van hen heeft ‘de perfecte kandidaat’. Overigens voor een vacature die ik niet heb;

– Ik heb een enorm bestand van potentiële werknemers, aangedragen door mijn huidige werknemers, allemaal hebben ze wel een oom, neef, nicht, buurvrouw of kennis van de zwangerschapsgymnastiek die op zoek is naar een ‘nieuwe uitdaging’;

– Eén maal had ik een vacature die ik door al mijn bestanden niet heb kunnen vervullen: “een ICT-er die bekend was met de voor ons speciaal ontwikkelde software”. Eén advertentie in het lokale sufferdje was voldoende om een horde aan recruiters, detacheerders, online marketeers, CV-database experts, payrollers, arbeidsbemiddelaars, jobhunters en headhunters over mijn dak te krijgen. De vacature bleek na één weekend door 121 verschillende job-websites te zijn overgenomen.

De ICT-er bleek niet te vinden en ik heb een oud-werknemers een contract voor een jaar aangeboden, met een iets lager salaris, maar dat vond hij prima. Hij was blij dat hij weer aan het werk kon.

Mevrouw Sterk: “het was prettig kennis met u te maken. Ik wens u veel succes met uw nobele taak. Als u de volgende keer komt , breng dan liever banen mee in plaats van kandidaten. Wellicht kan ik u dan wel van dienst zijn.”

0 reactie(s) op “Sterk voor werk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.