Stilstaan bij stilte op jouw werk

22/01/2013 Leestijd: 3 minuten

Januari 2013 – de maand van de spiritualiteit is een paar dagen jong. Thema van dit jaar is de ‘ Stilte’. En terwijl ik dit schrijf dwarrelen sneeuwvlokken naar beneden, als om het belang van de stilte te onderschrijven, en het gemis eraan te benadrukken. Stilte – zo helend en essentieel voor ons en tegelijkertijd zo angstaanjagend dat we er het liefst ver van blijven. Zo ver van ons dagelijk bestaan…

Stilte

‘In de stilte ontstaat ruimte’, zo las ik ergens recent. Ruimte voor je gedachten en gevoel. Om op adem te komen. Voor creativiteit en nieuwe ideeën. Ruimte om het beste in jezelf te leren kennen en naar boven te brengen. Dingen die voor iedereen belangrijk, zo niet elementair zijn.

En dat brengt me op het belang van stilte op je werk. Als het ergens belangrijk is om het beste in jezelf naar boven te brengen, je creativiteit aan te boren en boven alles; betekenis aan je inzet te geven – dan is het wel je werk!

Innerlijke inventarisatie

Ik denk dat stilte essentieel is om het beste uit jezelf te halen. Dat het van belang is om je af en toe terugtrekken uit de hectiek om eens van afstand te kijken naar wat je aan het doen bent. Hoe je dingen aan het doen bent. Om zo op zinvolle en bewuste wijze bezig te zijn met jouw ontwikkeling en die van jouw team en organisatie.

Een korte inventarisatie leert echter dat ik – en vast velen met mij – omgeven word door een veelheid van geluid. Een radio, rammelende toetsenborden, lades die open en dicht getrokken worden, ordners waar blaadjes in opgeborgen worden, gesprekken, een printer, een tikkende pen op een bureau; in nog geen drie minuten registreer ik deze geluiden om me heen. Na acht uur in deze ruimte ben ik meer dan verzadigd, zo niet leeggetrokken door alle herrie. Met reflectie en vernieuwende ideeën ben ik dan echt niet meer bezig. Wat resteert is iets dat neigt naar automatische piloot.

Tijd

Los van het fysiek ontbreken van stilte is er ook nog sprake van een tijdselement waarin elke vorm van stilte ontbreekt. Afspraken volgen elkaar op; de tijd die niet is gevuld met overleg en gesprekken, is net voldoende om mijn e-mail bij te werken en de gemaakte afspraken voor mezelf te registreren.Van het creëren van ruimte is geen sprake… Uitzonderlijk is deze situatie vast niet.

Heb jij wel eens stil gestaan bij stilte? Hoeveel tijd en ruimte per dag heb jij voor stilte? Überhaupt wel eens over het begrip ‘stilte’ nagedacht en wat dit voor jou betekent?

Twee minuten

Een tijdje terug heb ik mezelf voorgenomen om mezelf op mijn werk twee minuten stilte per uur te gunnen. Twee minuten, waarin ik ontkoppeld ben van alles om me heen, om me heel bewust, met mijn voeten op de grond, in mezelf terug te trekken – even niks, gewoon stilte… rust. Zonder gevoel van schaamte of schuld over het feit dat ik gewoon niks doe. De weldaad van twee minuten per uur is onbeschrijflijk lekker. De toegevoegde waarde weegt in mijn optiek niet op tegen de minieme investering. En toch.. wist ik het niet vol te houden, zoals wel meer goede voornemens.

Januari 2013 – De maand van de Stilte. En ik ga mijn uren op mijn werk opnieuw vullen met twee minuten stilte. Doe je mee?

0 reactie(s) op “Stilstaan bij stilte op jouw werk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.