Stimuleer je werknemers om te blijven leren met het STAP-budget

15/12/2021 Leestijd: 2 minuten

Wil je je werknemers aanmoedigen om zich te blijven ontwikkelen? Wijs ze dan eens op het STAP-budget. Vanaf 1 maart 2022 kan iedereen met een betaalde baan subsidie voor een training, cursus of opleiding aanvragen. Dankzij zo’n om- of bijscholingstraject zijn je medewerkers straks breder inzetbaar. Bovendien neemt de kans toe dat ze hun werk leuk en uitdagend blijven vinden. Kortom: een win-win.

Ik leg je graag uit wat het STAP-budget is, en hoe je collega’s het kunnen aanvragen.

Wat is het STAP-budget?

De overheid heeft het STAP-budget in het leven geroepen. Met deze subsidie wordt de Nederlandse beroepsbevolking aangemoedigd om zich binnen hun werk te blijven ontplooien. ‘STAP’ staat voor ‘STimulering Arbeidsmarkt Positie’. Jaarlijks is er 200 miljoen euro aan STAP-budget beschikbaar. Zo’n 200.000 tot 300.000 mensen kunnen daar een opleiding of bijscholing van volgen.

Komen mijn medewerkers hiervoor in aanmerking?

Iedereen die tot de Nederlandse beroepsbevolking behoort, kan een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen. Er zijn wel wat voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder, maar je hebt nog geen recht op AOW.
  • Je bent EU-burger en hebt in de afgelopen 2 jaar en 3 maanden minstens 6 maanden een volksverzekering gehad (bijna iedereen in Nederland heeft dat automatisch).
  • Je ontvangt geen andere onderwijsfinanciering, zoals studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage (het Levenlanglerenkrediet is een uitzondering).
  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen.

Hoe kunnen medewerkers het STAP-budget aanvragen?

Via het UWV kan dat zes keer per jaar. Op 1 maart 2022 gaat het nieuwe STAP-portaal open. Nadat je met DigiD bent ingelogd, kun je hier:

  • het opleidingsaanbod bekijken;
  • STAP-budget aanvragen;
  • checken of je aanvraag is goedgekeurd;
  • je bewijs van deelname uploaden (na de opleiding);
  • wijzigingen doorgeven.

Kun je voor elke opleiding STAP-budget gebruiken?

Nee, je kunt niet elke opleiding met het STAP-budget betalen. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gaat een selectie maken van goedgekeurde opleidingen, cursussen, trainingen en andere scholingsactiviteiten. Deze selectie is vanaf maart 2022 beschikbaar.

Kun je als werkgever de scholingskosten fiscaal aftrekken?

Met ingang van 1 januari 2022 zijn de scholingskosten van werknemers niet langer fiscaal aftrekbaar. Het STAP-budget is hiervoor in de plaats gekomen.

Dit artikel is een bijdrage van Marlon Brandt van Competence Factory.

0 reactie(s) op “Stimuleer je werknemers om te blijven leren met het STAP-budget”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.