Stop de HR-positie discussie

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

De positie van HR in organisaties is veelbesproken. Vaak wordt gevraagd; waarom zit HR niet bij het MT en hoe krijgt HR meer invloed en een betere positie? Uit het feit dat dezelfde discussie telkens terugkeert moet worden afgeleid dat er blijkbaar nog steeds twijfel is over deze positie. Deze week viel op dat de NVP ook weer een  bijeenkomst gaat wijden aan de positie van HR.

Stop met het bediscussiëren van de positie van HR. Deze positie is er of niet en kan alleen met sterk en in het bedrijfsbelang handelen verkregen danwel behouden worden. Erover praten is de positie ter discussie stellen en dat was toch nou juist niet de bedoeling. Praat niet over de positie en vraag er ook niet om, maar handel naar de positie die je vindt dat er moet zijn.

Een voorbeeld;  in uw organisatie bestaat het idee dat het verloop te hoog is. Neem het voortouw en reken uit wat verloop uw organisatie kost. Begin met het doen van grondig onderzoek naar de redenen van verloop, breng de profielen in kaart van de medewerkers die de afgelopen jaren zijn weggegaan (geslacht, leeftijd, afstand woon-werk, positie, opleidingsniveau, lengte dienstverband, etc.). Breng vervolgens in kaart wat het kost om een nieuwe medewerker aan te nemen (kosten adverteren, W&S fee, tijdsinvestering, etc.). Besteed ook aandacht aan de ROI (Return on Investment), met andere woorden; wanneer heeft de nieuwe medewerker zichzelf terugverdient  (van inwerkperiode tot aan volwaardige functievervulling)?

Zodra bekend is wat verloop kost, kan worden bepaald of deze kosten omlaag gebracht moeten worden. Zo ja, kom met een plan om het verloop aan te pakken, dit inclusief een kosten-/batenanalyse.

Presenteer bovenstaande krachtig aan het MT en en een discussie over de positie van HR is overbodig geworden; HR heeft een plek in de basisopstelling. Bovenstaand is wat van HR verwacht mag worden,  het in kaart brengen van een HR-issue, aantonen bedrijfsbelang (ook in harde cijfers) en komen met een oplossing. Neem de handschoen op  en stop de HR-positie discussie.

Dit artikel is geschreven voor gastblogger Ronald Kajuiter.

0 reactie(s) op “Stop de HR-positie discussie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.