Stroomt er groen bloed door jouw aderen?

21/07/2016 Leestijd: 3 minuten

Ken je de reclame van Maandag®? Zij zoeken professionals met groen bloed; mensen die van aanpakken weten. Constructieve onruststokers. Mensen die outside of the box denken, maar inside of the box handelen. Dit zijn de mensen die nodig zijn volgens Maandag® binnen de overheid, onderwijs en zorg. Want daar zijn grote veranderingen aan de gang. En daar zijn mensen voor nodig met frisse energie en die van aanpakken weten. Vervolgen kun je een test invullen en door een mening te geven over 5 stellingen wordt bepaald of je groen bloed hebt. Maar wat als je nu geen groen bloed hebt? En zijn dit nu echt de mensen die nodig zijn binnen de overheid, onderwijs en zorg?

Dat er veranderingen gaande zijn binnen de overheid, onderwijs en zorg dat is duidelijk. Binnen deze organisaties verdwijnen management lagen, verantwoordelijkheden worden lager in de organisatie gelegd. Dit noemen we dan zelfsturende teams, zelforganiserende teams, krachtige teams, taakverantwoordelijke teams en ga zo nog maar even door. Want organisaties willen het vak weer terug geven aan de professionals en hen de ruimte geven om vanuit hun vakmanschap zo goed mogelijk voor de cliënten te zorgen. Dit betekend iets voor die medewerkers in deze teams. Jaren hebben zij zeker vanuit hun vakmanschap voor de cliënten gezorgd. Maar ruimte werd niet altijd ervaren en het werd zelfs niet altijd gewaardeerd als je ruimte wilde pakken. In beweging komen zal niet iedereen zomaar doen. Het kan zijn omdat dit minder in jou als persoon zit, het kan zijn omdat je een aantal keren je neus gestoten hebt, het kan zijn omdat je niet weet welke kant je in moet bewegen. Dan wordt er nog geroepen dat we talenten gaan benutten en dat we mogelijk ook nog moeten bezuinigen. Voor sommige professionals kan dit alles bedreigend over komen. Maar deze professional heeft zeker een talent en zijn vakmanschap zullen we in de toekomst nog zeker nodig gaan hebben. Het probleem zit niet in het vakmanschap maar in de ontwikkeling naar dat zelforganiserende, zelfsturende, krachtige team.

Is het raar dat niet iedereen uit de stellingen scoort dat hij groen bloed heeft? NEE dat is zeker niet raar. Want niet iedereen houdt van veranderen of weet hoe hij moet gaan veranderen. Maar we weten ook wat mensen motiveert (bron: Daniel Pink):

  • Autonomie: wens om zelf invloed en richting te geven aan je werk en je leven.
  • Ontwikkeling: wens om ergens beter in te worden.
  • Zingeving: wens om betekenis te hebben en een zinvol doel te realiseren.

Hoe kunnen teamleden elkaar motiveren om dat zelfsturende, zelforganiserende, krachtige team te worden? Heel simpel; door elkaar nieuwsgierig te bevragen:

Stroomt er groen bloed door jouw aderen? - ModelBron plaatje: Sideplayer

Stel vervolgens de vraag aan elkaar “waar kan ik jou in ondersteunen” of “wat heb jij nodig om in beweging te komen”? Als we elkaar morgen nu eens allemaal nieuwsgierig gaan bevragen? Want alles wat je aandacht geeft groeit. Dan gaan we het groene bloed laten stromen!

0 reactie(s) op “Stroomt er groen bloed door jouw aderen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.