Succes, een kwestie van..

18/02/2013 Leestijd: 3 minuten

Het valt me de laatste maanden op dat we collectief bezig zijn met het zoeken naar en het creëren van succes. Zelf was ik afgelopen maand nog aanwezig bij een bijeenkomst van de Persoonlijk Succes Academy, samen met 50 anderen. Blijkbaar willen we succes. Blijkbaar vinden we dus ook dat we nu onvoldoende of zelf geen succes hebben. Kennelijk zijn we zoekende.

Wat willen we?

Maar zoekend naar wat dan precies? Ik begon me namelijk gaandeweg de bijeenkomst af te vragen of het werkelijk succes is wat we willen. Want wat verstaan we nou eigenlijk onder succes? Toen de vraag tijdens de bijeenkomst werd gesteld volgde een veelheid en diversiteit aan antwoorden. Het merendeel bleek gekoppeld aan geld en andere materiele zaken. Dat past in onze cultuur waar succes vaak gekoppeld wordt aan materiale zaken. Materiale zaken die ons leven veraangenamen en ons voortbestaan veilig stellen.

Wat is succes?

Het wonderlijke daarbij is dat succes vaak samen gaat met ‘ranking’ en dus een ander. Je bent niet succesvol als je een briljante visie hebt – nee, je bent succesvol als je die visie hebt gedeeld via welk medium dan ook en anderen jou daarin bevestigen. Als je die visie hebt omgezet in klinkende munt en groei – ten opzichte van anderen. Je bent niet succesvol wanneer jij vindt dat je een goede prestatie hebt neergezet; nee, je bent succesvol wanneer je de beste bent, in de ogen van jezelf en die ander.

Dat maakt deze definitie van succes voor mij tot een wat wankel begrip. Immers, als ik het belangrijk vind om dergelijk succes te hebben dan is het toch wel wat beperkend dat ik daarbij bezig moet zijn met ranking. Als ik nou iets heb geleerd in de achterliggende jaren, dan is het wel dat vergelijking tot niets leidt…

Op zoek naar andere definities van succes stuitte ik op een uitspraak van Albert Schweizer;

Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes

Schweizer ziet succes dus niet als doel, maar als een resultaat van iets, te weten: geluk. Nu is geluk een begrip waar legio over geschreven is en te schrijven valt. Ik wil me hier beperken tot deze definitie van geluk: Geluk: ‘Op bewuste wijze, wetende wie je bent en wat bij jou past, datgene doen waarmee je jouw doel kunt bereiken.’  Dat is overigens makkelijker opgeschreven dan uitgevoerd.

Wie ben jij?

Weten wie je werkelijk bent, en dus weten wat bij jou past, is niet iets vanzelfsprekends. Maar wel de basis van waaruit een betekenisvol bestaan kan worden ervaren. Op het moment dat je weet wie jij bent, en wat voor jou werkelijk belangrijk is, kun je met een focus en volledige inzet aan de slag om jouw doelen te realiseren.

Jezelf leren kennen, werkelijk en wezenlijk leren kennen, is iets dat je alleen zelf kunt doen. Natuurlijk kunnen anderen je daarbij helpen, blinde vlekken zichtbaar maken en met je meedenken; het is niet voor niets dat er steeds meer coachingsvormen , -theorieën en -methodieken ontwikkeld worden. Maar uiteindelijk zijn het jouw vragen en jouw antwoorden die jou zichtbaar voor jezelf maken.

‘Ken uzelve’, sinds de oudheid wordt het al geweten, het adagium van het leven. Het is de weg van jouw succes!

0 reactie(s) op “Succes, een kwestie van..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.