Succes gegarandeerd: 8 tips voor dat lastige project

28/11/2016 Leestijd: 3 minuten

Altijd leuk, als je gevraagd wordt om naast je ‘gewone baan’ ook even een project te gaan leiden. Misschien heb je passie voor het onderwerp, is het je voorgehouden als stap in je ontwikkeling binnen het bedrijf. of wellicht is het je gewoonweg in de schoenen geschoven. Hoe dan ook, aan jou de taak om het project te laten slagen.

Ik deel bij deze graag mijn tips om je project onder de aandacht te brengen:

  1. Ken je publiek

Bepaal wie je publiek is en kom erachter wat ze willen. Wordt niet defensief als je op weerstand stuit, maar luister ernaar – weerstand betekent dat mensen inzien dat er iets gaat gebeuren.

  1. Wees realistisch

Wees helder en realistisch in je boodschap. Vaak is de boodschapper belangrijk dus betrek mensen uit de business om het verhaal te vertellen, dat voorkomt het bekende ‘not invented here’ syndroom.

  1. Faseer je boodschap

Breng de juiste boodschap op het juiste moment. Klinkt logisch maar toch wordt vaak meteen alles in 1 keer gecommuniceerd terwijl een project vaak in fases wordt uitgerold. Bedenk het volgende:

  • Als mensen te snel worden geïnformeerd, raken ze interesse kwijt en vergeten ze je boodschap
  • Als mensen te laat worden geïnformeerd, voelen ze zich verwaarloosd en nemen hun toevlucht tot de tamtam en roddels
  1. Zoek de balans

Als je vertrouwen wilt en buy-in, zorg dan voor een goede balans tussen informatie brengen en halen. Een project, zeker als het om een verandering gaat, is een gedeelde verantwoordelijkheid. Creëer voldoende momenten voor mensen om vragen te stellen.

  1. Deel met anderen

Geef andere mensen bewust een rol in het ontwikkelen en uitvoeren van je plannen. Het maakt ze betrokken en zorgt dat ze zich mede eigenaar voelen van wat je wilt bereiken. Liever kleine aanpassingen per afdeling dan een one-size-fits-all waar men zich niet in herkent

  1. Wees consequent

Zorg dat je consistent bent in je woorden en daden. Zo geef je het goede voorbeeld aan leidinggevenden en afdelingsmanagers voor de manier waarop zij hun eigen teams benaderen. Of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: walk the talk!

  1. Doseer en varieer

Voorkom ten alle tijden een overdaad aan informatie. Ga op zoek naar verschillende manieren om dezelfde boodschap over te brengen. Wees speels, creatief en durf het eens anders aan te pakken dan al die projecten hiervoor.

  1. Bewaak je plan

Bepaal een aantal belangrijke mijlpalen en hou daaraan vast. Je hebt niet voor niets je plan zo opgesteld, toch? Dat betekent dat je streng moet zijn en mensen bij de les moet houden maar daar staat tegenover: vier de successen!

Voor elk project geldt dat de scope en impact op de organisatie bepalend zijn voor de manier waarop erover communiceert. Toch geloof ik dat deze 8 tips nuttig zijn om structuur aan te brengen in je activiteiten en om de juiste vragen te stellen aan de mensen die nauw betrokken zijn.

Tot slot nog dit: 90% van alle veranderprojecten faalt omdat de leiders in de organisatie niet effectief deelnemen. In sommige gevallen slaat dit zelfs door in pure sabotage van de nieuwe manier van werken. Je bent gewaarschuwd!

0 reactie(s) op “Succes gegarandeerd: 8 tips voor dat lastige project”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.