Succes, het gevoel van een ‘stunning view’

06/01/2018 Leestijd: 3 minuten

Een slingerweg was het. Vanuit het equine-management naar de transportwereld en via een rechtenstudie en een managementopleiding de journalistiek en uiteindelijk de HR in. Hoe vreemd maar ook weer mooi kan het leven lopen.

Na ruim elf jaar manager te zijn geweest in de transportsector, volgde ik mijn hart in de paardenwereld. Een combinatie die slaat als een tang op een varken, maar voor mij was dat de beste stap ooit. Vanuit de hippische wereld legde ik me toe op diverse opleidingen (met destijds drie kinderen onder de vier jaar) om vooral niet achterop te geraken, meerdere uitdagingen tegelijk aan te gaan, én te kijken waar ik voor mijn gevoel het beste zou passen, of beter gezegd; wat het beste bij mij zou passen.

Via een management- en een journalistieke opleiding kwam ik in de juridische sector terecht. Nu werk ik alweer krap acht jaar in de rechtbanken van Noord-Nederland, en eerlijk… Ik heb er een zwak voor; dat afvoerputje van de samenleving, de zogeheten ‘justitiehoek’. Mensen met een straf-achtergrond, mensen uit grote multinationals die enorm de fout in zijn gegaan. Fraudes, oplichtingspraktijken, contractbreuk; het komt allemaal voorbij. Bij mij rees echter gaandeweg deze loopbaan vaak de vraag: waar ging het toch mis?

Doordat ik naast mijn werkzaamheden ook diverse retraites gaf op het eiland Ameland, kwam ik in aanraking met Johannes Noor. Al snel besloten we als compagnons Leiderschaps- en HR-trainingen te gaan geven op dat eiland, maar ook op andere locaties en podia. Maar daar bleef het niet bij. Gaandeweg die reis in begin 2016, stuitte ik met regelmaat op ongelukkige werknemers, HR-managers en op werkgevers die met de handen in het haar zaten, maar ook op ongeïnteresseerde leidinggevenden, die vanwege de teruglopende cijfers in organisaties een klaagcultuur moesten ontberen, wat het werken op zich er niet leuker op maakt. Ongelukkige, teveel en vaak zieke, en niet (meer) markt- en klantgerichte medewerkers en managers bevestigden mijn doel: organisaties opnieuw groei te laten ervaren door ánders te gaan opereren.

‘Engagement Again’, is zoals ik het noem. Daar past voor mijn gevoel perfect werkgeluk bij, maar zeker ook werk gezónd. Gelukkige en gezonde medewerkers zijn hét kapitaal van elke organisatie en die dien je aan boord te houden, dus ik, we (Succesbureau) gingen de uitdaging aan.

Natuurlijk zijn wij Noorderlingen op de zogeheten nuchterheid (en die valt heus mee) gestuit. Opmerkingen als: “Hoe doe je dat dan, als leider werkgelukken”, en “We gaan hier als HR toch niet op een tafel staan dansen?”, zijn veelgehoorde, bijna grappige uitingen. Ik begrijp dat. Voor gezond, gelukkig en duurzaam leidinggeven in een steeds veranderende organisatie-wereld, is méér nodig dan alleen een paar ballonnen op een bureau en een workshop hier en daar. Het is een doelgerichte en bovenal mooie reis, en die maak je samen, met de gehele organisatie, dus de boven- en onderlaag.
Anders in je (HR-)rol staan betekent in eerste instantie anders durven kijken. Het is niet het moeten of het kúnnen, maar veelal het willen. Ook kom ik bij grote organisaties waarin de transformatie naar het ‘anders werken’ uit zichzelf al gaande is. Waar duidelijk zichtbaar wordt dat de organisatie repareert, durf toont en oplossingen en mogelijkheden grijpt; puur om het werkkapitaal gelukkig te laten werken.

Geluk op de werkvloer is mijns inziens geen trendje, het is nodig. Want echt succes volgt met het juiste gereedschap, met de soms meest simpele oplossingen als begrip, vertrouwen, passie, nut en noodzaak. Middels lezingen, trainingen en het organiseren van events rondom gelukkig en gezond werken merk ik dat bij organisaties een passie ontstaat voor waar het echt om draait: purpose.

Zeker, gaandeweg de reis ontmoet je steile hellingen en soms glibberige paden, maar als je eenmaal het stunning uitzicht hebt genoten als werkgever en je ziet gezonde en gelukkige (HR) medewerkers bloeien binnen je organisatie, dan wil je – zeker gezien de stijgende omzet – nooit meer anders.

En op dat gevoel, dát doel, daar kun je maar beter zuinig op zijn.

0 reactie(s) op “Succes, het gevoel van een ‘stunning view’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.