Talentontwikkeling

08/04/2009 Leestijd: 2 minuten

Ik kijk toch weer op van de angst die er bestaat om talent te laten deelnemen aan ontwikkelprogramma’s. Wat zo positief lijkt, heeft een prijs: Iemand ontgroeit mogelijk zijn of haar huidige functie en afdeling, en vertrekt wellicht zelfs bij de organisatie. We zijn bang dat er iets in beweging wordt gezet dat anders misschien nog wel jaren onder de oppervlakte was gebleven. Zodat we nog een tijdje van de huidige sterktes van deze persoon gebruik hadden kunnen maken. We willen de mogelijkheid van ontluikend potentieel dus eigenlijk tegenhouden. Dit kan op korte termijn zelfs gunstig lijken voor het bedrijf. Op langere termijn is het natuurlijk killing voor groei en innovatie. Ons korte termijn belang is dus mogelijk een andere dan dat van de persoon in kwestie en het langere termijn belang voor het bedrijf. Het is essentieel dit soort belangentegenstellingen te erkennen en te bespreken.

Een vergelijking

Een aardige vergelijking is die met onze privé situatie. Hou je ook je partner binnenshuis uit angst dat die zich anders misschien ontwikkelt, leuke mensen tegenkomt, straalt en in zijn/haar kracht staat, en jij alleen achterblijft? Nee toch! Hoewel ook daar die angst er wel kan zijn. Dan word je uitgedaagd om je ook te ontwikkelen en meer mens te worden. Het samen leuk te maken uit vrije wil i.p.v. vast te zitten in gevangenschap.

De realiteit

Zo wordt de ontwikkeling van een talent ook een kans om je als leider en als organisatie te ontwikkelen. De realiteit is dat bedrijven geen gevangenissen zijn. De statistieken over de gemiddelde verblijftijd van talent liegen er niet om. Die realiteit kun je niet tegenhouden. Wat je wel kunt doen, is een boeiende omgeving creëren voor talent, de dialoog aangaan en ruimte geven aan passie, lef, visie en verantwoordelijkheid. Dat belonen, en er als leider en als bedrijf je voordeel mee doen.

Conclusie

Tot slot een uitstapje naar wat Meredith Brooks zingt in het nummer Bitch: “Take me as I am. This may mean you’ll have to be a stronger man.” Zo is het maar net. Een sterker persoon daagt je uit als leider en als bedrijf ook sterker te worden. En dat is precies wat je nodig hebt.

0 reactie(s) op “Talentontwikkeling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.