Taylor in een modern jasje: outsourcing

25/02/2013 Leestijd: 3 minuten

Ik zie het bij veel organisaties gebeuren: BPO, ofwel business process outsourcing. De afdelingen informatie technologie, facilitaire zaken, inkoop, logistiek en ook personeelszaken ontkomen niet aan deze trend – of moet ik zeggen deze vloedgolf – van uitbesteden.

Het loopt nog niet soepel

Dat het na het uitbesteden van werkzaamheden niet altijd soepel loopt, merk ik iedere dag:

  • De helpdeskmedewerker die mij in slecht Engels (‘de voertaal is hier Engels’) te woord staat.

Omdat ik steeds moet vragen wat hij zegt, duurt het alleen al twee keer zo lang totdat ik te horen krijg dat zijn collega over de laptops gaat en ik direct doorverbonden wordt met – jawel – een bandje met (niet mijn smaak!) muziek.

  • De keuzemenu’s van de telefooncentrale waar ik ondanks mijn verwoede pogingen om de juiste toets te kiezen, niet doorheen kom. Gelukkig is er de 9-toets om telkens in het hoofdmenu terug te keren; hoofdmenu of kopzorg…
  • Het verzoek van de helpdesk aan mij om eerst een call in te leggen op de website die niet beschikbaar is vanwege de internetstoring. Zodra het uiteindelijk lukt, krijg ik per direct geen antwoord maar een bevestiging dat ik een vraag heb gesteld.
  • En oh wee als ik het ticketnummer niet paraat heb; ik word stantepede achteraan in de wachtrij gezet.
  • Ik zoek mij wezenloos naar het juiste symbooltje op de fraaie en zojuist gelanceerde HR portal, want “daar is de HR manager niet meer voor” en kunnen we met minder HR managers uit.
  • De benchmark geeft tenslotte aan dat onze concurrenten een veel hogere ratio van 1 HR manager op 300 medewerkers hebben.
  • En – zoals de postman vertelde – de uitbesteder die het werk uitbesteed heeft.
  • De kleine file die ontstaat door de bestelbusjes van de verschillende postbezorgers die nu deze dienst uitvoeren.
  • Het automatische antwoord met de bevestiging van mijn mail met de mededeling om niet te antwoorden op dit automatische bericht “autoreply”.
  • En als ik dan al een persoonlijk antwoord krijg is het in de trend van de volgende bonte stijlbloempjes.

Onlangs heb je gesolliciteerd naar de functie van HR Business Partner. Na een eerste selectie moeten wij je helaas mededelen dat jouw sollicitatie niet verder wordt meegenomen in de selectieprocedure. Reden hiervoor is dat er andere kandidaten beschikbaar zijn die eerder voor deze functie in aanmerking komen.

En wat dacht je hiervan?

I regret being unable to let you know the reason for the rejection. The decision is made in the department which does not inform us about the reasons. Please do not hesitate to apply for another suitable job again.

Tot slot

Dit alles wordt vaak gedaan met het argument dat het bedrijf zich weer concentreert op de kerntaken, want daar waren we immers goed in.

Taylor in een modern jasje dus. Maar klantgerichtheid betekent maatwerk en geen confectie en zeker geen “one size fits all”.

0 reactie(s) op “Taylor in een modern jasje: outsourcing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.