Teamwork makes the dream work – Hoe zorg je voor een efficiënte, prettige en geslaagde samenwerking?

11/11/2016 Leestijd: 6 minuten

Welk pad je ook bewandelt, iedereen krijgt gedurende zijn of haar leven te maken met verschillende type mensen. Er worden vaak projectgroepen samengesteld om een gezamenlijke doelstelling te behalen. Of dit nu op school is, op je stage, op je werk of zelfs in je familie.. Je kunt er niet om heen en zult moeten samenwerken. Dit is niet altijd makkelijk want hoe ga je om met personen die het bloed onder je nagels vandaan halen? Hoe zorg je voor een prettige en fijne samenwerking?

Foto bij Leary en Caluwé - Team work makes the dream workFoto dankzij Startupstockphotos.com

De minor ‘werken in en met groepen’ heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van deze blog. In deze blog wordt er stilgestaan bij het onderwerp samenwerken. Zo wordt er beschreven waar je rekening mee kunt houden zodat de kans wordt vergroot om een samenwerking te laten slagen. Ik vind dit erg belangrijk omdat ik al meerdere keren in een samenwerking heb ervaren dat de verwachtingen toch anders uitpakken dan gedacht. Dit is zonde, want een geslaagde samenwerking is zo waardevol. Deze blog schrijf ik vanuit mijn ideeën en zienswijze met de kennis van de minor in mijn rugzak. Dus; ben jij benieuwd wat er belangrijk is voor een goede samenwerking? Lees dan snel verder.

Maak duidelijke afspraken

Op het moment dat er een groep wordt samengesteld vind ik het altijd cruciaal om goed met elkaar kennis te maken en duidelijke afspraken te maken. Maak de kennismaking persoonlijk en creëer een informele sfeer. Dit kun je doen door aandacht te besteden aan elk groepslid. Waar komt deze persoon vandaan, waar werkt hij of zij, wat zijn hobby’s en wat kenmerkt deze persoon? Daarnaast kun je met elkaar wat gaan drinken in de stad zodat je elkaar nog wat beter leert kennen en er een groepsgevoel ontstaat.
Na het kennismaken kunnen de normen en gezamenlijke doelen besproken worden, het inplannen van procesbesprekingen en bijvoorbeeld metacommunicatie. Daarnaast ben ik altijd voorstander om te kijken wie waar goed in is! Hier ligt vaak iemands kracht dus waarom zou je hier geen gebruik van maken? Dit kun je meenemen voor de taakverdeling. Een creatief, maar soms wat chaotisch persoon moet dus niet verantwoordelijk worden gesteld voor de planning en regelzaken. Geef deze persoon vooral veel verantwoordelijkheid en ruimte in de startfase van het project waarbij ideeën gegenereerd dienen te worden.

Gedragsvormen in groepen; respecteer elkaar

In een groep zal iedereen anders te werk gaan. Kijkend naar de Roos van Leary theorie zullen een aantal projectleden boven gedrag vertonen (leidende rol innemen, veel invloed). Ook zijn er projectleden die onder gedrag vertonen (teruggetrokken / meewerkende personen). Personen met samen gedrag accepteren snel meningen en ideeën van de ander en personen met tegen gedrag kunnen opstandig zijn en gaan tegen de ander in. Als jij heel erg boven zit en je werkt samen met mensen die meer naar onder zitten, betrek ze er dan bij!

Het model van de Roos van Leary is een model voor wederzijdse beïnvloeding. Je neemt nooit een rol in maar dit roept het gedrag vooral op. Naar mijn mening en volgens de theorie is het teveel hanteren van een bepaalde gedragsvorm (bijvoorbeeld helpend gedrag) niet goed omdat mensen ook kunnen doorschieten in een bepaalde communicatiestijl. Tijdens mijn colleges van de minor is dit uitgelegd aan de hand van een voorbeeld met de volgende benaming; de vriendelijke calimero. Als je te vriendelijk blijft dan is de kans groot dat mensen over je grenzen heen gaan. Let dus op dat dit niet gebeurt.

Veranderingsprocessen Caluwé en Vermaak

Zoals eerder benoemd zal elk persoon zijn of haar eigen werkwijze aanhouden. De één heeft structuur nodig terwijl de ander meteen begint met een taak zonder te kijken naar bepaalde richtlijnen. Caluwé en Vermaak bedachten vijf manieren van denken over veranderingsprocessen; namelijk het kleur denken. Voor een samenwerking is het handig om te weten hoe elk groepslid werkt en wat voor kleur hij of zij heeft; zo kan hier op worden ingespeeld.

Het gaat om de volgende vijf kleuren:

  1. Witdruk denken: Natuurlijk en organisch
  2. Groendruk denken: Ontwikkelen en leren
  3. Rooddruk denken: Motiveren en het ‘wij’ gevoel
  4. Blauwdruk denken: Regelen, plannen en sturen
  5. Geeldruk denken: Politiek en macht

Hoe houd je rekening met verschillende kleuren in een groep?

Iemand die blauw is heeft structuur nodig, denkt vooruit en heeft een overzicht van deadlines. Blauwdruk denkers zullen er dan ook moeite mee hebben als iets vrij ingevuld kan worden en er geen bepaalde structuur wordt gehandhaafd. Mijn mening is dat iedereen gerespecteerd moet worden; hoe ver een bepaalde gedragsvorm of kleur ook van jou af staat. Probeer je eens te verplaatsen in een ander en bespreek met elkaar hoe jullie ervoor willen zorgen dat iedereen op een prettige manier kan werken.

Irritaties? Spreek dit uit

In deze blog heb je kunnen lezen dat er meerdere aspecten zijn om rekening mee te houden tijdens een samenwerking. Doordat niet iedereen op elkaar is ingespeeld en niet op dezelfde manier als jij werkt is het belangrijk om rekening met elkaar te houden. Ontstaan er toch irritaties gedurende een samenwerking, ondanks dat je bovenstaande aspecten hebt opgevolgd? Hieronder lees je dé oplossing.

Irritaties kunnen over van alles gaan! Vaak zie ik dat mensen ergens mee zitten maar dat dit niet uitgesproken wordt. Dit zorgt ervoor dat zij hier mee blijven zitten en dat de irritaties zich alleen maar opstapelen. Zijn de verwachtingen toch anders dan je gedacht had? Komt iemand zijn of haar afspraken niet na? Komt er een mate van Social Loafing voor in jouw projectgroep? Wacht dan niet af maar schakel meteen! Leg dit op tafel, spreek dit uit. Op deze manier kan dit uitgesproken worden en is de kans groot dat de goede sfeer weer terugkomt.

(Tussentijdse) evaluaties

Door tussentijds met elkaar te bespreken hoe de samenwerking en het project gaat krijgt elk groepslid de mogelijkheid om te uiten wat er goed gaat en waar er mogelijk nog verbeterpunten liggen. Door dit gedurende het project al toe te passen zullen de uitkomsten alleen maar sterker worden.

Dus onthoud het volgende goed:
Samenwerken kan heel succesvol uitpakken maar houdt altijd rekening met elkaar! Iedereen is uniek. Maak gebruik van elkaars competenties en zorg ervoor dat je altijd blijft communiceren. Evalueer tussendoor én achteraf en streef naar het beste resultaat!

 

Samen komen is een begin;
Samen blijven is vooruitgang;
Samenwerken is succes
– Henry Ford

Deze gastblog is geschreven door Céline Aalbers. Céline is studente HRM aan de Hogeschool van Leiden

0 reactie(s) op “Teamwork makes the dream work – Hoe zorg je voor een efficiënte, prettige en geslaagde samenwerking?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.