Tegenstribbelend personeel Vodafone geïntimideerd

30/07/2010 Leestijd: 2 minuten

Vodafone heeft hun callcenter in Maastricht opgedragen om het aantal verlofdagen te verlagen. Een aantal medewerkers is het hier niet mee eens en voelt zich nu geïntimideerd door collega’s en management, zo meldt Dagblad de Limburger. Wat is hier aan de hand? En, mag een werkgever zomaar verlofdagen afnemen?

Het betreffende callcenter moet om te kunnen concurreren met andere callcentra snijden in de kosten, en heeft in maart plannen aangekondigd om te gaan bezuinigen en reorganiseren. Het versoberen van de arbeidsvoorwaarden zoals het verminderen van het aantal vakantiedagen is hiervan onderdeel. De bedoeling is om het aantal verlofdagen van maximaal 47 terug te brengen naar 30 dagen per jaar. Volgens Vodafone is het bij callcentra gebruikelijk om 25 vrije dagen per jaar te bieden.

Wijzigen arbeidsvoorwaarden
Omdat het bedrijf niet met CAO’s werkt, moeten de werknemers akkoord gaan met de verlaging van de verlofdagen. Dit is de enige manier om dit te mogen doen, aangezien het een werkgever niet is toegestaan om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Vodafone wilde dat minimaal 95% van de werknemers akkoord zou gaan met de regeling, anders dreigde ze de klantenservice uit te besteden aan een extern callcenter. Nou is het in zo’n geval voor de hand liggend dat de meeste medewerkers voor stemmen. Anders is het exit, toedeledokie. En zeker in deze tijd van economische crisis en de nasleep daarvan is het voor deze, vaak ongeschoolde en laaggeschoolde mensen, erg moeilijk om een andere baan te vinden.

Vertrouwelijkheid gegevens?

Slechts 3% stemde tegen; 23 werknemers. Dat is een goed resultaat zou je zeggen. Echter, deze 23 medewerkers worden naar eigen zeggen sindsdien gepest en geïntimideerd. Op de een of andere manier is binnen het bedrijf uitgelekt wie de 23 medewerkers zijn. Vodafone ontkent dat de directie de namen van de tegenstemmers heeft verspreid, maar bevestigt wel dat de namen intern bekend zijn geworden. Hoe dit is gebeurd weten ze niet.

Tegenspraak wordt niet geduld
Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat ze willen dat ook de 23 tegenstribbelende werknemers de regeling betreft minder verlofdagen accepteren. Dit om een evenwichtige situatie op de werkvloer te creëren.

0 reactie(s) op “Tegenstribbelend personeel Vodafone geïntimideerd”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.