Thuiswerken aan de keukentafel

08/12/2020 Leestijd: 3 minuten

Net als wellicht velen van jullie werk ik sinds het hele coronagebeuren aan mijn keukentafel. Kind naar school, koffie gezet, laptop aan en gaan. Toch maar een bureaustoel kopen, omdat de pijn in mijn schouders en nek me parten gingen spelen. Een paar maanden later kwamen daar een los toetsenbord en een muis bij. En voor de finishing touch een laptopstandaard. Twijfel bestaat nog over een zit-stabureau, omdat ik niet weet waar ik hem kwijt zou kunnen en ik die dingen onooglijk lelijk vind.

Zorgplicht van de werkgever

Bij medewerkers in loondienst heeft de werkgever een verplichting om goed voor haar mensen te zorgen. Het Burgerlijk Wetboek, de Arbowet en het Arbeidsomstandighedenbesluit hebben regels over de zorgplicht van de werkgever. Deze is hetzelfde als voor werknemers die binnen het bedrijf werken. De werkgever moet er daarom voor zorgen dat ook de thuiswerkplek aan de arboregels voldoet.

Als ZZP’er mag je goed voor jezelf zorgen en is de investering ook meer dan de moeite waard. Als ZZP’er ben je extra kwetsbaar bij blessures, ziekte en uitval. Veel van ons hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege de hoge kosten. Sommigen van ons zijn aangesloten bij een broodfonds en weer anderen zijn helemaal niet verzekerd en proberen zelf reserve op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. In coronatijd een extra uitdaging.

Regelgeving vanuit de overheid

Er komt vanuit de overheid meer regelgeving voor thuiswerken in coronatijd. Vanaf 1 januari 2021 mogen werknemers voor de dagen dat ze thuiswerken bijvoorbeeld geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen. Hiervoor kneep de belastingdienst uit coulance nog een oogje dicht, maar dat wordt per het nieuwe jaar dus anders.

Vergoeding voor thuiswerken

Werkgevers hebben buiten de werkkostenregeling weinig speelruimte voor het verstrekken van een onbelaste vergoeding voor thuiswerken. Zo vallen bijvoorbeeld computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur onder de gerichte vrijstellingen, wanneer de werkgever deze noodzakelijk acht voor het uitvoeren van het werk. De werkgever moet kunnen aantonen dat de voorzieningen nodig zijn voor een goede bedrijfsvoering. Het loont de moeite om dit goed uit te zoeken en vast te leggen.

Als de werkgever toch een thuiswerkvergoeding wil geven, is hij/zij in de meeste gevallen aangewezen op de vrije ruimte. Vanwege de coronacrisis heeft de wetgever in 2020 de vrije ruimte voor de eerste 400.000 euro eenmalig verhoogd naar 3 procent.

Leidinggeven in coronatijd

Voor leidinggevenden is het door de coronacrisis ook een uitdaging om medewerkers goed aan te sturen en te begeleiden. Hoe blijf je in contact met je mensen? Ben je altijd al geneigd om medewerkers ruimte te geven of ben je juist gericht op controle? Deze tijd vraagt misschien om andere competenties en vaardigheden van managers. De ene medewerker vindt het een zegen om ongestoord thuis te kunnen werken, terwijl een andere medewerker het psychisch belastend vindt en het fysieke contact en de structuur mist. Zo kan het zijn dat iedere medewerker iets anders van zijn leidinggevende nodig heeft. Je wordt als leidinggevende aangesproken op je situationeel leiderschap.

Aangezien het erop lijkt dat we, ondanks gunstige berichtgeving over vaccins, voorlopig nog niet af zijn van corona, is het voor bedrijven en ZZP’ers meer dan waard om hierbij stil te staan en investeringen te doen.

0 reactie(s) op “Thuiswerken aan de keukentafel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.