Thuiswerken in coronatijd: creatieve oplossingen van werkgevers

04/02/2021 Leestijd: 4 minuten

Hoewel de parkeerplaatsen bij de kantoorgebouwen hier en daar nog steeds vol staan en de regering broedt op een plan om dat tegen te gaan, zijn er ook veel bedrijven waar thuiswerken wél de norm is geworden in 2020. Dat is voor ouders met schoolgaande kinderen niet altijd makkelijk te realiseren, blijkt regelmatig uit de berichtgeving in de media. Soms schrijnend, maar soms ook grappig, zoals het lied van het satirische programma ‘Even tot hier’ waarin de kinderen tegen hun vader zongen: “Voor jou ging alles gewoon door, jij ging naar winkels en kantoor, dat ik van Rutte niet naar school toe mag, ligt dus eigenlijk aan gedrag. Deze shitzooi is jouw eigen schuld, uitgeluld!”.

Het Eindhovens Dagblad schreef dat een vader in Someren afgelopen week kennelijk helemaal klaar was met de drukte in huis. De politie daar trof, verstopt tussen de bosjes, een auto aan waarvan de ruiten helemaal beslagen waren. Dat trok uiteraard de aandacht, maar toen de politie ging kijken of daar iets loos was bleek dat niet zo te zijn. De man had zijn werkkantoor simpelweg in zijn auto gebouwd. De politie roemde hem om zijn creativiteit!

Wat is het probleem?

Veel werkgevers accepteren wel dat er even wat minder gepresteerd wordt als de kinderen thuis zijn. Als beide partners thuiswerken is er wat afwisseling mogelijk. Maar als één van beiden bijvoorbeeld een uitvoerend beroep heeft of een minder flexibele werkgever, of als het een één ouder gezin betreft, dan komt alles op die ene ouder neer. En de werkgever kan wel zeggen dat je rustig aan mag doen, maar veelal zegt hij/zij niet welk deel van het werk je dan niet hoeft te doen. Daardoor hebben medewerkers het gevoel dat het toch gewoon allemaal af moet. Ze werken desnoods door in de avonduren of ze beginnen extra vroeg. Hierdoor worden de dagen erg lang, terwijl er weinig ruimte meer is voor ontspanning. Met daarbij ook nog het wegvallen van sociale contacten in de lockdown is de kans reëel dat de energiebalans van medewerkers de verkeerde kant op gaat buigen en het verzuim door psychosociale arbeidsbelasting nog verder toeneemt in Nederland.

Kan dat niet anders?

Vast wel, maar hoe? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Ik ging op zoek naar creatieve oplossingen van werkgevers. Ik vond onder andere deze drie:

1. Betaalde oppas van de baas

Afgelopen week verscheen in diverse kranten een artikel over een betaalde oppas aan huis van de baas. Werkgevers in deze voorbeelden stelden de vraag aan hun medewerkers: wat heb je nog nodig van ons om deze periode goed door te komen? Het antwoord was veelal: goede opvang voor de kinderen nu ze niet naar het kinderdagverblijf en niet naar school kunnen. De werkgever heeft daarop gereageerd door een tegoed te storten op een app van een oppasbedrijf, wat de werknemer naar eigen inzicht mochten besteden.

2. Docent aan huis

Er zijn ook ouders die aan alleen een oppas niet genoeg hebben. Ik zie een gezin voor me met vier kinderen, alle vier in een andere groep van de basisschool. Ga daar maar aan staan als oppas. Daarom gaan sommige bedrijven nog een stap verder. Daar is via Facebook en social media gezocht naar docenten die momenteel geen (full time) baan hebben. Zij ontlasten hun personeel door thuisonderwijs te faciliteren. Voor kinderen op het voorgezet onderwijs worden er online bijlessen geregeld.

3. ICT-er aan huis

Ook is voor sommige medewerkers een strippenkaart voor een ICT-er aan huis een handige tool. Je kunt als werknemer via de helpdesk je eigen ICT wel op orde hebben, maar wat te doen als de kinderen voortdurend klagen ‘dat het allemaal niet werkt’? Een goed idee kan zijn om hiervoor eens een student te polsen. Studenten hebben momenteel een sociaal leven dat op een erg laag pitje staat. Studentenbonden hebben luid geroepen dat ze zich graag nuttig maken. Synergie in de maak?

De tweede lockdown heeft bedrijven weer bewuster gemaakt van de (soms verborgen) problematiek van hun medewerkers en er komen langzaamaan steeds meer out-of-the-box oplossingen om hiermee om te gaan. Ook als de lockdown straks over is. Niemand weet nu nog of en wanneer er nog een volgende komt. Het is dus goed om oplossingen zoals bovenstaande alvast te onderzoeken en mogelijk zelfs alvast uit te werken in een draaiboek voor vergelijkbare situaties.

Ik ben wel benieuwd of er nog meer best practices zijn. Ik hoor ze graag!

0 reactie(s) op “Thuiswerken in coronatijd: creatieve oplossingen van werkgevers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.