Thuiswerken is niet ideaal

13/01/2009 Leestijd: 3 minuten

Thuiswerken, een belangrijke trend, die in 2009 zeker door zal zetten. De motivatie hier achter is (1) lagere kosten omdat de organisatie minder werkplekken hoeft te bieden, (2) extra motivatie onder werknemers omdat deze zich gewaardeerd voelen en (3) niet in de file staan bespaart een hoop tijd. Toch zitten er de nodige haken en ogen aan thuiswerken, die ik hieronder uiteen zal zetten.

Minder productief

Anderhalf jaar geleden schreef ik verhuis je kantoor, een artikel over thuiswerken en hoe dat bij onze Zuiderburen meer werd gestimuleerd (zie ook de reacties). In een onderzoek dat ik aanhaalde stelde 23% productiever te zijn, Rogier reageerde heel terecht dat 77% dan op kantoor productiever denkt te zijn. Gisteren vond ik een artikel in de pers, dat een onderzoek noemt waaruit blijkt dat 14% van de mannen en 8% van de vrouwen meer uren gaat maken door thuis te werken. Daarnaast wordt er wel meer tijd aan het huishouden besteed. Hoogleraar Joop Schippers van de universiteit van Utrecht stelt dat de productiviteit van werknemers thuis ook afhangt van de activiteit, lezen en schrijven gaat thuis sneller dan op een druk kantoor.

Stress door overwerk

Thuiswerken heeft invloed op de werk/privé balans. Doordat werknemers zelf hun tijd mogen indelen ervaren zij meer stress, aldus hetzelfde artikel in de pers. Erg belangrijk punt dat daar wordt aangehaald is dat overwerk, ook als het leuk is, schadelijk kan zijn. Werknemers hebben een herstelperiode nodig.

De achterblijvers zijn ontevreden

De mensen die niet thuiswerken zijn minder tevreden, aldus het laatste punt in de pers. De achterblijvers draaien op voor de rotklusjes en vragen zich af of thuiswerkers inderdaad wel productiever zijn.

Kinderziektes

Naar mijn idee zijn bovenstaande aspecten van thuiswerken voornamelijk kinderziektes. Thuiswerken is niet ideaal, nee. Werknemers zijn ook niet ideaal. Ze willen koffie drinken, pauzeren, naar de wc, internetten. Ook als ze aanwezig zijn op kantoor heb je geen perfecte garantie dat ze productief zijn. Al heb je dan de mogelijkheid om ze te controleren, al kan dat weer tot de nodige wrijving leiden.

Thuiswerken is een opkomende trend omdat er veel voordelen aan zitten. Organisaties kunnen hun kosten verder terugdringen. Werknemers voelen zich gewaardeerd met meer verantwoordelijkheid en hebben de mogelijkheid een betere werk/privé balans te vinden. En thuiswerken helpt het fileprobleem terugdringen.

Maar…

Er is zeker een maar. Als thuiswerkers minder productief zijn, onder andere omdat ze moeite hebben met hun privé/werk balans, dan moet daar zeker iets aan gedaan worden. Maar niet door te stoppen met thuiswerken. Geef werknemers een training die hen helpt prioriteiten te stellen. En op tijd ruimte en tijd voor henzelf te nemen. Zo leren ze omgaan met de privé/werk balans, die toch al een pijnpunt was. Zo vermindert de stress en neemt de productiviteit hopelijk toe.

Communicatie

De thuiswerkers hebben zeker een punt: als je vaker aanwezig bent krijg je sneller de rotklusjes. En thuiswerkers zijn iets moeilijker te bereiken. Dat doet een beroep op je planningsvaardigheden. Probeer belangrijke punten op te sparen en bespreek ze allemaal ineens als de thuiswerker wél aanwezig is. Hopelijk helpt dat ook met de overdadige hoeveelheid mail waardoor veel kantoorwerk zich tekent.

En de achterblijvers zelf?

Een zin uit het artikel blijft me bij “Werknemers die niet thuiswerken, vinden hun werkplek minder leuk (…) ze hebben minder op met hun collega’s en voelen zich minder verbonden met het bedrijf”. Is dit niet al een reden om, waar mogelijk, mensen thuis te laten werken?

Thuiswerken is niet ideaal. Toch heeft het zeker zijn voordelen. En daar moeten we mee om leren gaan.

0 reactie(s) op “Thuiswerken is niet ideaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.