Thuiswerken: past dat bij jou als intro- of extravert?

15/12/2020 Leestijd: 3 minuten

In een nieuwe realiteit waarin een groter deel van het personeel op afstand werkt, is het voor organisaties van essentieel belang om de kwaliteiten van effectieve medewerkers te begrijpen. Het begrijpen van de kwaliteiten van medewerkers geeft inzicht in waarom een medewerker bepaalde taken verkiest boven andere. Dit maakt het mogelijk om verwachtingen te managen. Verwachtingen bij jezelf, maar ook die van je team. In een thuiswerksituatie wordt er veelal digitaal gecommuniceerd. Dit brengt nieuwe uitdagingen in samenwerking en maakt inzicht in je persoonlijkheid des te belangrijker. Er zijn enkele belangrijke verschillen die ervoor zorgen dat sommige persoonlijkheden hier beter voor geschikt zijn dan andere.  

Extraversie, introversie en thuiswerken

Extraverte mensen gedijen bij gezelligheid en krijgen energie als ze in de buurt van anderen werken. Introverte mensen vinden werken in de buurt van anderen mentaal uitputtend. Hierdoor is die laatste groep beter geschikt voor werken op afstand. Wanneer mensen op afstand werken, is het lastiger om te zeggen hoeveel tijd mensen aan het werk zijn en is het moeilijker om mensen verantwoordelijkheid te laten nemen. Hierdoor zijn medewerkers die moralistisch zijn en zich aan de regels houden het meest geschikt voor werken op afstand.

Bij introverte mensen zorgen mails, telefoontjes en online bijeenkomsten voor een enorme overprikkeling. Extraverte mensen hebben veel en afwisselende prikkels nodig om zich goed te voelen. Ze houden van actie en halen energie uit het contact met veel verschillende mensen.

Introverte medewerkers kunnen ook genieten van persoonlijke ontmoetingen, maar liever in kleiner gezelschap. Drukke sociale bijeenkomsten kosten hen veel energie. Ze moeten er vaak achteraf echt van bijkomen. Omdat ze op het werk van zichzelf vaak wel verwachten dat ze aan alle groepsactiviteiten deelnemen, ook online, kan die zelfopgelegde dwang extra stress opleveren. Hierbij geef ik tips voor zowel introverte als extraverte medewerkers om meer uit thuiswerken te halen.

Tips voor introverte thuiswerkers

Vertel wat jij doet, hoeveel tijd dat kost en tegen welke problemen je daarbij aanloopt. Zo kunnen anderen beter op waarde schatten wat je bijdraagt. Wanneer de werkdruk te hoog wordt, is het in niemands belang als jij daar in stilte onder lijdt. Een manier om dat met je leidinggevende te bespreken, is bijvoorbeeld door te vragen waaraan je prioriteit moet geven. Vraag bijvoorbeeld: ik heb deze taken op me genomen en daarnaast word ik wekelijks geacht aanwezig te zijn bij een aantal vergaderingen. Wil je heel graag dat ik altijd meedoe, of volstaat het af en toe ook om via de mail een update te geven, zodat ik meer tijd kan besteden aan taken die anders blijven liggen? Waar wil je dat ik prioriteit aan geef?

Mensen met een introverte voorkeur zijn vaak uitstekende voorzitters. Dat komt omdat ze zich goed aan de agenda houden. Daardoor duren vergaderingen korter. En doordat ze meestal goed luisteren en vragen stellen, brengen ze vaak ook meer diepgang in de discussie

Tips voor extraverte thuiswerkers

Plan je koffiemoment aan het begin van de dag met collega’s. Dan start je de dag meteen sociaal, wat voor jou belangrijk is. Wat je ook kunt doen, is een virtuele co-working sessie inplannen met je favoriete collega. Hierbij zetten jullie gewoon je camera en microfoon aan en gaan jullie allebei zelf aan de slag. Wissel ideeën uit met anderen of gebruik anderen als klankbord om zo tot een beter resultaat te komen. Of luister tijdens werkuren naar muziek om zo genoeg stimulerende prikkels binnen te krijgen.

Verschillende behoeften

Kortom: een one-size-fits-all werkt niet, immers verschillen medewerkers in hun behoeftes al naar gelang hun persoonlijkheid. De gemiddelde medewerker bestaat niet. Door rekening te houden met de behoeften vanuit jouw eigen persoonlijkheid, zorg je dat je niet alleen door kunt gaan met het werken op afstand, maar ook vooruitkomt.

1 reactie op “Thuiswerken: past dat bij jou als intro- of extravert?”
  1. 15-12-2020 om 19:42 - Corinne schreef:

    Een mooi artikel. Actueel en leuk om je bewust te worden van jezelf en te snappen waarom je deze corona periode op een bepaalde manier ervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.