Tijdbom onder arbeidsmarkt

03/07/2011 Leestijd: 3 minuten

In alle bezuinigingswoede van het kabinet Rutte, doemen de eerste twee grote missers al op; met grote economische en maatschappelijke gevolgen. Het pensioen akkoord en de Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) zullen totaal anders uitpakken dan Rutte en zijn ministers voorspellen. Wat gaat er gebeuren?

Pensioen akkoord

Een viertal hoogleraren sprak afgelopen zondag in Brandpunt hun ongezouten kritiek uit over het pensioen akkoord. Met name de vrijheid voor pensioenfondsen om grotere risico’s te kunnen nemen met de door werknemers ingelegde pensioenpremies baart grote zorgen. Daarnaast krijgen zij de ruimte om de waarde van hun verplichtingen zo gunstig te berekenen, dat dit leidt tot te gunstige waarderingen. Verder mogen de pensioenfondsen hun bufferopbouw om financiële dalingen op te vangen verminderen.

Met andere woorden, het voorliggende pensioen akkoord is vooral meer risicovoller dan het huidige systeem al is. De reactie van minister Kamp was kortweg visieloos en beschamend. Hij stelde, dat deze hoogleraren zelf nooit een pensioenfonds hadden bestuurd en daarom geen recht van spreken hebben. Hij moest er zelfs om lachen, zei Kamp; zonder blikken of blozen. Het lijkt alsof dit kabinet er een gewoonte van gaat maken om anderen te kleineren. Verhagen sprak afgelopen vrijdag, in het gesprek met de minister-president, tot 4 keer toe uit dat de Grieken maar eens moesten ophouden met in de zon op het terras zitten.

Wet Werken Naar Vermogen

De meerderheid van de Nederlanders is tegen de bezuinigingen op de Wajong, de WSW, en de Bijstandswet. Iedereen voorziet dat grote groepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt buiten spel komen te staan. Je hoeft er niet voor te hebben gestudeerd om te weten dat dit leidt grote ongewenste maatschappelijke gevolgen, en daardoor ook grote negatieve economische gevolgen.

Een grote meerderheid van de werkgevers geeft in onderzoek aan de eerst komende vijf jaar geen mensen uit deze doelgroepen aan te zullen nemen. Rutte, en ook Kamp, stellen al enige tijd, dat door de voorgestelde samenvoeging van de genoemde regelingen in de WWNV, iedereen met een beperking op eigen kracht aan het werk zal geraken.

Al decennia lang bewijst de praktijk, dat dit helemaal niet het geval zal zijn. Decennia lang stoeit Nederland in haar arbeidsmarkt al met het probleem van de arbeidsongeschikten. Door de WAO te vervangen door de WIA zou het probleem opgelost zijn. Niets is minder waar. Na verloop van tijd verdwijnen mensen die arbeidsongeschikt zijn uit de WIA en gaan over in de WW, de Bijstand, of krijgen helemaal geen uitkering meer. En die komen dan zomaar ineens door de invoering van de WWNV wel aan het werk? Alsof de WWNV een tovermiddel is.

Mooie praat

Het is allemaal mooie praat; mooie oneliners die goed bekken maar compleet zonder visie zijn. De waarschuwing die ook de hoogleraren in Brandpunt gaven: het risico op een nieuwe financiële crisis, die zelfs groter is dan die van de afgelopen jaren, wordt door het nieuwe pensioensysteem levens groot. Tel daar de gevolgen van de invoering WWVN bij op en de ramp is compleet.

Wat zal Verhagen dan uitspreken? “Nederlanders moeten eens ophouden met …………………………………………………..”.

0 reactie(s) op “Tijdbom onder arbeidsmarkt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.