Tips om betere keuzes te maken

09/10/2019 Leestijd: 3 minuten

Wel of niet van baan veranderen? 4 tips om een weloverwogen keuze te maken

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het niet lastig vind om impactvolle keuzes te maken: ontslag nemen zonder een nieuwe (loondienst) baan te hebben, voor mezelf beginnen, emigreren, als digital nomad werken en ga zo maar door. Het enige antwoord dat ik daarop kan geven is een hele duidelijke nee. Zolang jij jezelf goed kent, weet waar je naar toe wil in het leven en weet wat jou écht gelukkig maakt, dan is geen enkele keuze lastig om te maken.

Maar… geen keuze maken is ook een keuze, toch?

Dat klopt helemaal! Vanuit mijn rol als recruiter spreek ik met veel mensen. Vaak latent werkzoekenden. Een groep die moeilijk in beweging te krijgen is, omdat zij het lastig vinden om keuzes te maken. Ze willen wel (van baan) veranderen, maar durven niet. Hierdoor maken ze geen keuze en dus blijven ze zitten waar ze zitten. Zelfs als ze ongelukkig zijn! Dus, ja – geen keuze maken is ook een keuze, maar zal deze keuze bijdragen aan het creëren van jouw meest gelukkige leven? Waarschijnlijk niet.

Ben jij een latent werkzoekende? Wil je graag van baan veranderen, maar durf je de stap nog niet te zetten? Hieronder geef ik jou vier tips die jou helpen bij het maken van weloverwogen keuzes.

Tip 1: Zoek de stilte op

Een hoofd krijgt gemiddeld 60.000 prikkels per dag. Dit betekent dat onze hersenen overuren maken. Het gevolg hiervan is dat veel mensen zich onbewust laten leiden door deze prikkels: televisie, social media, reclame, pratende collega’s enz. Als je belangrijke keuzes wil gaan maken, zoek dan de rust op. Neem afstand van al deze prikkels. Door stil te zijn open je je geest en heb je de ruimte om na te denken over wat jij écht wil en wat je daar precies voor over moet hebben.

Tip 2: Motiveer jouw keuze

Kijk terug naar de laatste drie grote beslissingen die jij hebt genomen en bedenk wat jouw motivatie voor het maken van deze keuzes was. Waren het rationele en weloverwogen keuzes? Zet daar de volgende keer dan een gevoelsmatige keuze tegenover. Weeg ze af en motiveer opnieuw waarom je voor een bepaalde keuze kiest. Zoek je zekerheid? Zoek je vrijheid? Zoek je geluk? Zoek je uitdaging?

Tip 3: Wees kind

Veel kinderen maken impulsieve beslissingen. Beslissingen die op dat moment goed voelen. Vraag jezelf af of je bepaalde keuzes ook zou maken als je een kind was. Waarom wel? Waarom niet? Blijf je op basis van deze informatie vasthouden aan jouw eerste keuze of zijn er misschien betere opties?

Tip 4: Verwijder het geld aspect

Als geld geen rol zou spelen, zou je dan nog steeds dezelfde keuze(s) maken?

Zoals ik eerder aangaf, het maken van keuzes zal pas makkelijk worden als jij jezelf goed kent. Wil jij aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw weg naar succes, geluk en gezondheid? Lees dan vooral ook mijn andere blog: waarom ochtendmensen succesvolle medewerkers en ondernemers zijn.

0 reactie(s) op “Tips om betere keuzes te maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.