Tips voor de ultieme vacaturetekst

02/01/2019 Leestijd: 2 minuten

Bijna elk bedrijf kampt met de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Het aannemen van personeel is voor veel bedrijven dan ook een lastige kwestie. Het is zaak om een goede vacaturetekst op te stellen. Een vacature is tenslotte de eerste indruk die een bezoeker krijgt van jouw bedrijf. Het is belangrijk dat de vacaturetekst kloppend en uniek is. Met de onderstaande tips gaat dat zeker goed komen.

Spellingcheck

Het lijkt simpel, maar wordt ontzettend vaak vergeten; de spellingcheck. Lees de vacature eerst goed door voordat je het plaatst op je website. Een vacature wordt niet serieus genomen als er spellingfouten in staan. Vermijd daarnaast woorden als ‘salestijger’ en ‘horecatopper’. Niemand zal op deze onzinwoorden zoeken. Vermijd deze dus!

Behoefte van personeel

Denk er aan waar de doelgroep de grootste waarde aan hecht. Is dat salaris, of vindt jouw doelgroep doorgroeimogelijkheden belangrijker? Het is noodzakelijk om van tevoren te weten wat de doelgroep belangrijk vindt en baseer daar de vacature op. Dan zal het inhuren van personeel een stuk gemakkelijker zijn.

Voor veel mensen is vrijheid een belangrijk aspect in een baan. Wees flexibel en laat de medewerkers hun eigen tijd bepalen. Ben je altijd vroeg op? Dan kun je om 07:00 beginnen. Heb je een ochtendhumeur en ben je niet op je best ‘s ochtends? Prima, dan begin je 10:00. Op deze manier geef je je personeel de vrijheid die ze nodig hebben en zal de productiviteit een stuk hoger liggen. Een ander aspect van vrijheid is een werkplek in de buurt. Niet alleen vrijheid is belangrijk, maar ook doorgroeimogelijkheden. Vooral jongeren hechten waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Ze hebben een doel voor ogen en zullen er alles aan doen om dat na te streven. Zet dat ook duidelijk in de vacature.

Laatste tips

Voorkom problemen door leeftijdsdiscriminatie en discriminatie op basis van ras en nationaliteit te verwijderen uit je vacatures. Je bedrijf zal niet goed bekend komen te staan als je enkel veertigplussers aan wilt nemen. Geslacht mag ook geen issue zijn. Kijk als laatste goed naar vacatures van andere bedrijven. Wat zetten zij in een vacature van bijvoorbeeld een HR adviseur? Misschien kun je daar nog inspiratie uit halen.

Deze gastblog is geschreven door Lucas Koren van YoungCapital.

0 reactie(s) op “Tips voor de ultieme vacaturetekst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.