Tips voor online vacatureteksten

07/01/2009 Leestijd: 2 minuten

Steeds meer werkzoekenden starten hun zoektocht op Google. Zo blijkt uit een onderzoek van de AMC Academie. Ook gaan werkzoekenden steeds specifieker zoeken. Een goed geschreven vacaturetekst is dus van belang. Maar die zijn er niet veel…

Huidige aanbod

Na een korte zoektocht op internet heb ik nog geen vacaturetekst gezien die ik 100% begrijp. Dat kan uiteraard ook aan mijn vaardigheid van tekstbegrip liggen, maar aangezien iedere vacature vrijwel dezelfde vaardigheden vraagt, geloof ik niet dat het aan mij ligt. Woorden als ‘uitstekende communicatieve vaardigheden’, ‘zelfstandig’ en ‘stressbestendig’ vind je in vrijwel iedere vacaturetekst. Wat zeggen die woorden dan nog? En vaak wordt ook niet uitgelegd waarom je die vaardigheden dient te hebben…

Begrijp jij het?

Ook het gebruik van zinnen als ‘Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.’ Klinkt heel spannend, maar wat is dan de dagelijkse gang van zaken? Weet degene die de vacaturetekst heeft geschreven dit überhaupt wel? En de zin ‘Je ontvangt een marktconform salaris’. Wat is dat dan? Waarom vertelt niemand deze salarisindicatie? Een vriend van mij ging laatst solliciteren bij een werving & selectiebureau en kreeg daar pas te horen dat de salarisindicatie € 1000 onder zijn huidige salaris lag. Dan verspil je toch beiden kostbare tijd?

Tips voor vacatureteksten

  1. Wees duidelijk, persoonlijk en maak je verhaal niet te lang! Internetgebruikers zijn scanners. Ze scannen snel door een tekst heen en lezen alleen de stukken tekst die eruit springen. Allereerst lezen ze de intro en als deze ze niet genoeg aanspreekt kijken ze niet eens naar de rest.
  2. Geef informatie waar werkzoekenden hun beslissing op maken. Een werkzoekende wil weten wat hij/zij gaat doen, waar, voor welke periode, voor hoeveel uur en tegen welke prijs. Het gaat er niet om maar zoveel mogelijk CV’s binnen te halen. Je moet kwalitatief goede CV’s binnenhalen, anders kost het alleen maar veel tijd om al die CV’s door te nemen en mensen af te wijzen. En tijd is geld!
  3. Gebruik uiteraard veel woorden waarvan jij verwacht dat kandidaten op zoeken als ze op zoek zijn naar jouw vacature. Richt je niet teveel op algemene woorden als ‘vacature’ of ‘baan’, want daarop is de concurrentie veel te groot. Zorg voor een goede aansprekende functietitel rn noem bijvoorbeeld een aantal vergelijkbare functies. Bedenk dat mensen zoeken op een bepaalde specifieke functie en niet op vaardigheden.
  4. En laat je vacaturetekst eens door een ‘leek’ lezen voor je hem online zet en vraag of die de functie begrijpt. Die persoon heeft namelijk geen achtergrondinformatie die het inzicht in de functie belemmert.

Succes met online recruiten!

0 reactie(s) op “Tips voor online vacatureteksten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.