Top 10 best gelezen HR artikelen van 2016

05/01/2017 Leestijd: 8 minuten

In 2016 waren er voor Expand veel mooie blog-gerelateerde momenten, zo volgden 20 bloggers de Loesje bloggerworkshop, waren er ruim 20 bloggers op een gezellige bloggerborrel in Utrecht en verwelkomden we Folkert als nieuwe collega (en blogger). Op de website hebben we ook mooie stappen gezet, zo hebben we de categorieën op ons weblog herzien en een functie geïmplementeerd die blogs en andere pagina’s aan relevante vacatures koppelt en andersom. Allemaal om onze lezers van de juiste informatie te voorzien. Inhoudelijk was het ook een interessant jaar, zoals te lezen in de top 10 hieronder.

Ter inleiding: onderstaande blogs zijn in 2016 geplaatst, een top 10 voor ál onze blogs volgt binnenkort.

  1. Update over ‘Van VAR naar DBA’, de belastingdienst lijkt het zelf ook nog niet zo te snappen

“Inmiddels zijn er al veel berichten in diverse media geuit over de afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016. In mijn eerdere LinkedIn-post gaf ik al enkele concrete tips en verwees ik naar de website van de Belastingdienst. Op die site staan algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten (per branche) en individuele overeenkomsten, welke “DBA”-proof zouden zijn.”

Lees verder in Update over Van VAR naar DBA, de belastingdienst lijkt het zelf ook nog niet zo te snappen.

  1. Dom of stoer: je baan opzeggen zonder plan voor erna 

“Een jaar geleden hoorde ik dat er bij mijn toenmalige werkgever een directiewijziging aankwam. Dit, gecombineerd met een innerlijke onrust die ik al wat langer voelde, zette me aan het denken. Ga ik het commitment aan met de nieuwe situatie? Of is dit ook voor mij het moment om mijn innerlijke onrust, mijn buikgevoel, te volgen en uit de organisatie te stappen? Het eerste scenario, het geven van commitment, zou ik alleen doen met 100% overtuiging en niet voor een korte periode, maar voor een aantal jaar. Of je gaat ervoor, of niet….”

Lees verder in Dom of stoer: je baan opzeggen zonder plan voor daarna

  1. Introductie reeks Duurzame Inzetbaarheid

“De HR-professional van nu kan er niet meer om heen. ‘Duurzame Inzetbaarheid’ wordt het HR-topic van de volgende jaren. De aanleiding kennen we al jaren, het gaat om vergroening en vergrijzing, of om boeien, binden en behouden. Maar ik voorspel nu wél een fundamentele omslag in denken en doen. ‘Duurzame Inzetbaarheid’ is straks meer dan het toepassen van een instrument omdat een organisatie last heeft van een hoog ziekteverzuim of te weinig verloop. Van managers die nu de omslag moeten maken van directief naar coachend leiderschap of van de vraag of mijn werknemers het wel tot 67 (of soms nog langer!) vol kunnen houden.”

Lees verder in Introductie reeks Duurzame Inzetbaarheid

  1. WWZ-jurisprudentie: de transitievergoeding

“In mijn blog van deze maand wil ik drie uitspraken over de transitievergoeding bespreken, die mij onlangs opvielen. Deze gaan over “Transitievergoeding en Wet normering topinkomens”, “Transitievergoeding en langdurig arbeidsongeschikte werknemer” en “Transitievergoeding en herstel van de arbeidsovereenkomst in hoger beroep”. ”

Lees verder in WWZ-jurisprudentie: de transitievergoeding

  1. Welk van deze 13 HR apps heeft de meeste impact?

“Wat zou een geniale HR app zijn? Die vraag stelde ik eind januari en er kwamen veel enthousiaste reacties binnen. De aanleiding was mijn aankomende bezoek aan de Talmundo Hackathon – waar ik met ICT en HR professionals zal werken aan een nieuwe app. Hier alle ideeën die tot zo ver binnen zijn:”

Lees verder in Welk van deze 13 HR apps heeft de meeste impact?

  1. Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers?

“Er is de laatste tijd veel te doen over de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Ik merk dat veel ondernemers en personeelsafdelingen er het fijne niet van weten. Logisch want ik heb ook nog nergens het complete verhaal gelezen. Tijd dus om te vertellen hoe het nu echt zit.”

Lees verder in Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers?

  1. WWZ-jurisprudentie: de billijke vergoeding

“Inmiddels werken we ruim zeven maanden met de WWZ en zijn er al verschillende uitspraken van kantonrechters verschenen, waarin een billijke vergoeding werd toegekend. De vraag is of er een lijn valt te ontdekken in de berekeningswijze van de vergoeding of dat het “natte-vinger-werk” is. Ik noem een paar uitspraken.”

Lee verder in WWZ-jurisprudentie: de billijke vergoeding

  1. Wat HR over projecten moet weten

“Ondanks dat de afdelingen HR regelmatig betrokken zijn bij projecten en zelfs vaak de aanleiding zijn om een project te starten, zijn ze zich soms weinig bewust van de impact van projecten op het domein HR. HR heeft net als andere onderdelen van een bedrijf vaak een rol in een project. Soms als opdrachtgever, soms als gebruiker of materie deskundige. Hierin verschillen zij weinig van andere onderdelen. Een financiële afdeling of een afdeling ICT is zich ook bewust dat, naast de rollen die zij spelen, projecten direct invloed hebben op hun domein. HR heeft minder vaak oog voor de consequenties op het HR domein, zeker als zij zelf verder geen rol spelen in het project. In dit blog wil ik een aantal in mijn ogen onderbelichte punten noemen, waar HR zich bewust van zou moeten zijn.”

Lees verder in Wat HR over projecten moet weten

  1. Het verschil tussen projectmanager en changemanager

“In mijn vorige blog schreef ik over de belangrijkste competenties van een goede change professional: ken je tools & je theorie; ken de business; ben ‘goed met mensen’; heb echte gesprekken en wees authentiek.
Een van mijn conclusies was dat deze competenties vaak worden toegekend aan de project manager en dat ik vind dat beiden uit ander hout gesneden zijn.”

Lees verder in Het verschil tussen projectmanager en changemanager

  1. Waarom word ik toch iedere keer afgewezen?

“Solliciteren is voor velen al geen pretje. Als er keer op keer negatieve resultaten volgen op hun brief en/of gesprek dan word het extra pijnlijk. Dan word in hun beleving iedere keer opnieuw bevestigd hoe vervelend dat solliciteren wel niet is. Of ken jij ook mensen die zeggen: “nee hoor, prima, daar leer ik van. Iedere afwijzing is feedback en daar kun je alleen maar een betere sollicitant worden…””

Lees verder in Waarom word ik toch iedere keer afgewezen?

Uitgelicht: Waarom teamwork belangrijk is en positiviteit ook

Deze blog komt al sinds 2012 gestaag terug in onze analytics: blijkbaar is de combinatie teamwork en positiviteit van alle tijden!
Tot zo ver de top 10 van 2016. Heeft u onderwerpen die u graag vaker terug zou willen zien op ons blog? Uw suggestie is van harte welkom in de reacties hieronder!

0 reactie(s) op “Top 10 best gelezen HR artikelen van 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.