Top 5 best gelezen HR artikelen april 2017

01/05/2017 Leestijd: 4 minuten

We proberen ons weblog zo relevant mogelijk te houden voor onze doelgroep: HR professionals. Onze vacatures plaatsen we daarom alleen op de vacaturepagina. De content van het blog en de Connecting HR pagina’s vullen we onder andere op basis van welke onderwerpen goed gelezen worden, vragen vanuit ons netwerk en inhoudelijke onderwerpen uit vakliteratuur. Iedere maand kijken we daarom naar welke blogs en onderwerpen het best gelezen worden. De 5 best gelezen blogs delen we in een overzicht.

Hieronder de top 5 best gelezen HR blogs van april 2017:

  1. Wijziging van de arbowet per 1 juli 2017: verplichtingen voor werkgevers en rechten voor werknemers en ondernemingsraden

“Naar verwachting zullen per 1 juli 2017 (de precieze invoeringsdatum is nog niet bekend) een aantal wijzigingen in de Arbowetgeving worden doorgevoerd.

Het doel van de wijzigingen is de bedrijfsgezondheidszorg te versterken en knelpunten weg te nemen. Een veel gehoord knelpunt is dat de bedrijfsarts partijdig en onvoldoende afhankelijk van de werkgever opereert. Een ander knelpunt is dat er werkgevers zijn die geen overeenkomst hebben met een arbodienstverlener. Onder meer deze knelpunten worden aangepakt.”

Lees verder in Wijzigingen van de arbowet per 1 juli 2017: verplichtingen voor werkgevers en rechten voor werknemers en ondernemingsraden

  1. Generatie Y, flexibel, grenzeloos en kieskeurig

“We kunnen het niet negeren, de wereld verandert snel en de huidige tijd vraagt om een nieuwe blik op werk. Veranderingen in de maatschappij, economie en technologie hebben een grote impact op onze ‘werkwereld’. In de komende jaren zullen maar liefst vier verschillende generaties werken in organisaties: Babyboomers (leeftijd 62 – 77), Generatie X (leeftijd 47 – 62), Pragmatische generatie (leeftijd 32 – 47) en de toetreders tot de arbeidsmarkt; generatie Y (leeftijd 17- 32). Ongeveer 1/3 van de arbeidsmarkt is 50+ waardoor de beroepsbevolking vergrijst en de arbeidsmarkt krapper wordt (zie figuur 1).”

Lees verder in Generatie Y, flexibel, grenzeloos en kieskeurig

  1.  Het failliet van de sollicitatiebrief deel II, de sollicitant

“Bloed zweet en tranen bij de sollicitant die een passende vacature heeft gezien aan daarvoor graag in aanmerking wil komen. Te beginnen met een pakkende openingszin. Een zin waarmee je vooral boven de massa wilt uitsteken om de aandacht te trekken. Iets in de trant van “Zoek niet verder, hier ben ik al”. Of nee, toch maar niet. Het sollicitanten dilemma, en dit niet één keer maar tientallen keren want dat is zeker het aantal brieven dat een sollicitant schrijft voordat hij of zij wordt aangenomen.”

Lees verder in Het failliet van de sollicitatiebrief deel II, de sollicitant

  1.  Openheid over gezondheid tijdens solliciteren

“De regels voor het stellen van vragen over gezondheid tijdens een sollicitatiegesprek zijn helder. Het mag niet, tenzij de medische gesteldheid problemen kan geven tijdens het werk. Daar ontstaat in de praktijk een grijs gebied. Want wanneer is er sprake van problemen en heeft elke medewerker niet af en toe een dag dat het wat minder gaat? Ik ben een HR adviseur die zich bezighoudt met recruitment en ik ben soms ook een sollicitant met een chronische ziekte. Openheid over gezondheid tijdens het selectieproces is daardoor een onderwerp dat mij –misschien wel meer dan een gemiddelde recruiter- interesseert.”

Lees verder in Openheid over gezondheid tijdens solliciterne

  1. Elite HR?

“Wat bezielt de HR manager of HR business partner? Is de mens alleen maar een middel om winst te maken, een middel om zo goedkoop mogelijk mee om te gaan? Waar is de ziel van HR manager gebleven? Worden blogs alleen geschreven om in de kijker te komen van wellicht een mogelijke klant? Hoe zit dat met die opleiding van die HR manager? Is dat alleen wets- en rechtskennis, komt de mens nog wel aan de orde??”

Lees verder in Elite HR?

Speciaal genoemd: Job Demand-Resources model

Deze blog ontstond uit een interne brainwave binnen het Expand team, erg leuk om te zien dat Folkerts inspanningen zich terugbetalen en dat deze blog nu regelmatig op een hoge plaats terugkomt in onze maandelijkse analytics.

Ook in komende maand volgt weer een overzicht van de 5 best gelezen HR blogs. Wij houden u op de hoogte van HR ontwikkelingen!

0 reactie(s) op “Top 5 best gelezen HR artikelen april 2017”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *