Top 5 best gelezen HR artikelen van augustus 2016

01/08/2016 Leestijd: 5 minuten

We proberen ons weblog zo relevant mogelijk te houden voor onze doelgroep: HR professionals. Daarom hebben we een nieuwe functie toegevoegd. Bij verschillende HR blog categorieën en andere pagina’s op de website zullen nu relevante blogs, HR vacatures en interviews van onze ‘Connecting HR pagina’ worden gesuggesteerd die passen bij het onderwerp van de pagina waarop u zich bevindt. We hopen u zo te voorzien van nog meer waardevolle informatie. We horen graag wat vindt van deze nieuwe functionaliteit!

Hieronder volgt de top 5 van augustus 2016:

  1. Hoe verhoog je de verandercapaciteit van jouw team of organisatie?

“Eerder dit jaar last ik een artikel van BDO en dat loog er niet om: slechts 9% van de zorgorganisaties heeft het verandervermogen om de turbulentie in de zorgsector om te zetten naar betere en efficiëntere zorg. De vraag is of het midden en hoger management voldoende in staat is om de organisatie te inspireren en te mobiliseren voor verandering. ”

Lees verder in Hoe verhoog je de verandercapaciteit van jouw team of organisatie?

  1. Staken ouderwets? Zal best wel, maar HR mag de shit opruimen

“Ook deze auteur ontkomt niet aan de modernismen van deze tijd. Nee, geen PokémonGo voor mij, maar deze nieuwbakken opa wil zo af en toe nog wel eens tweet lezen. Zo kwam ik in contact met een FNV-bestuurder (die ik niet persoonlijk ken overigens), die vol passie twitterde over haar collega die brandweermannen opriep om in actie te komen. In actie tegen de slechte plannen van de werkgever om de vervroegde pensionering van brandweermannen af te schaffen (in het jargon FLO, of Functioneel Leeftijdsontslag geheten).”

Lees verder in Staken ouderwets? Zal best wel, maar HR mag de shit opruimen

  1. Wijzigingen wet BeZaVa: werkgevers onderneem tijdelijk actie!

“Met ingang van 1 januari 2017 wordt de WGA-vast aan de WGA-flex gekoppeld. Dit heeft grote financiële consequenties voor werkgevers. Werkgevers moeten gaan kiezen voor een publieke verzekering (UWV) of voor een private verzekering (eigenrisicodragerschap) voor hun totale WGA-lasten van vast en tijdelijk personeel (vangnetters). Kiest de werkgever voor de publieke verzekering dan zorgt UWV voor de re-integratie van de werknemers met flexibele betrekkingen vanaf het moment dat zij niet meer bij de werkgever in dienst zijn. Kiest de werkgever voor de private verzekering dan is hij eigenrisicodrager voor de WGA en heeft hij de regie over het verzuim- en re-integratieproces.”
Ter aanvulling: waar de wet 1 januari in zal gaan, moet de keuze voor 1 oktober door worden gegeven aan het UWV.

Lees welke keuze werkgevers voor 1 oktober moeten maken

  1. Vergeten we generatie Z niet?

“Verschillende organisaties gaan aan de slag om “generatie Y proof” te worden, of zijn dit inmiddels al. Terwijl zij zich focussen op generatie Y, komt generatie Z alweer om de hoek kijken. De generatie die 24/7 online is, waarbij werk en privé door elkaar lopen. Een generatie die het liefst zijn eigen tijd bepaalt. Het zijn ondernemers die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. En die vanaf de geboorte opgegroeid zijn met internet, wifi en snapchat.”

Lees meer over o.a. waarom Generatie Z belangrijk wordt voor HR.

  1. Is HR nog wel content?

“Waar vroeger ook op het HR gebied dikke handboeken en vakliteratuur in kilo’s beschikbaar waren, is dit (net als de financiële handboeken) via de route van de CD-rom inmiddels voor een groot deel gedigitaliseerd en veelal in de cloud. xperthr.nl en personeelsnet.nl zijn hiervan voorbeelden. LinkedIn kent vele groepen. hrbase.nl is een van de grootste netwerken in Nederland. Bovendien verschijnen er verschillende blogs (ook al vlogs: zie o.a. de site van Fontys Hogeschool) op HR gebied, zoals expand.nl. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan en dan ben ik nog niet compleet. Ook whitepapers vliegen me om de oren: heb gewoon geen tijd om alles te lezen. ”

Lees verder in Is HR nog wel content?

Speciaal genoemd: Wat doet een manager precies? Waarom hebben we managers?

Sinds plaatsing wordt dit blog regelmatig gevonden in Google. Van de blogs over de rol van managers in organisaties met steeds meer zelffuncrionerende teams en scrum wordt dit blog het best gelezen en van tijd tot tijd laait de discussie weer op.

Ook in september volgt weer een overzicht van de 5 best gelezen Human Resource blogs.

0 reactie(s) op “Top 5 best gelezen HR artikelen van augustus 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.