Top 5 best gelezen HR artikelen oktober 2016

01/11/2016 Leestijd: 5 minuten

We proberen ons weblog zo relevant mogelijk te houden voor onze doelgroep: HR professionals. Daarom kijken we iedere maand opnieuw naar de blogs (en hr vacatures, interviews, etc.) die het best gelezen worden. We proberen onder andere om extra artikelen te plaatsen in populaire categorieën zodat we de lezer voorzien van de meest relevante informatie.

Hieronder volgt de top 5 van oktober 2016:

  1. Opvolgend werkgeverschap onder de WWZ: proeftijd, transitievergoeding, doorstart

“De toets met betrekking tot het opvolgend werkgeverschap is de laatste jaren aan verandering onderhevig geweest. In 2012 nog introduceerde de Hoge Raad in het Van Tuinen-arrest₁ het “zodanige-banden-criterium”: er is in de regel sprake van opvolgend werkgeverschap indien de nieuwe overeenkomst wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden eist, en tussen de nieuwe en de vorige werkgever zodanige banden bestaan dat kennis over de geschiktheid van de werknemer moet worden toegerekend aan de nieuwe werkgever. Drie jaar later zette de WWZ echter een dikke streep door dit criterium en sindsdien is al sprake van opvolgend werkgeverschap als min of meer dezelfde werkzaamheden worden verricht ongeacht of inzicht bestaat in de hoedanigheid en de geschiktheid van de werknemer. Wel is voor opvolgend werkgeverschap vereist dat het initiatief voor de overstap van de werknemer bij een of beide werkgevers ligt.

Wat betekent dit alles nu voor de proeftijd, de transitievergoeding en de doorstart?”

Lees verder in Opvolgend werkgeverschap onder de WWZ: proeftijd, transitievergoeding, doorstart.

  1. [Tijd om de balans op te maken] burn-out 1/?

“Het was een grauwe zondagmiddag toen we neerstreken op een terrasje in de buurt van Utrecht Centraal. Ze had me dinsdagavond benaderd met de boodschap dat zij de signalen van burn-out toch wel bij zichzelf herkende. E. en ik kennen elkaar al een aardige tijd en we hebben samen heel wat af gefeest toen we beiden nog student waren. E. heeft ambitie en daardoor kwam haar carrière in een rappe stroomversnelling. Verhuizen naar Amsterdam en 50 uur per week werken was dagelijkse kost voor deze jongedame. Maar wat veel mensen en ik niet wisten was dat E. ook een lieve man had ontmoet die ernstig ziek was, en de aankomende tijd zou daar ook weinig tot geen verandering in komen. ”

Lees verder in [Tijd om de balans op te maken] burn-out 1/?

  1. Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers

“Er is de laatste tijd veel te doen over de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Ik merk dat veel ondernemers en personeelsafdelingen er het fijne niet van weten. Logisch want ik heb ook nog nergens het complete verhaal gelezen. Tijd dus om te vertellen hoe het nu echt zit.”

Lees verder in Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers

  1. Interimmer, ben jij je verhaal waard?

“Je leest de laatste tijd veel over storytelling. Er zijn professionals die er hun vak van gemaakt hebben: ze helpen andere professionals met het verhaal. Iedereen heeft een verhaal, maar niet iedereen wil dat verhaal delen. En er zijn ook mensen die dat wel willen maar geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken. Weer anderen zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze een verhaal hebben, alle ingrediënten die verhaalrijp zijn worden wat hen betreft eerder gezien als gebeurtenissen die een plaatsje verdienen in het verleden. Iets dat je voor jezelf houdt.”

Lees verder in Interimmer, ben jij je verhaal waard?

  1. HR analytics: welke HRA competenties heb je nodig binnen HR?

“‘Wij willen starten met HR analytics, wat is de ideale opleidingsachtergrond voor de eerste HR analist die ik aanneem?’. Een tijdje geleden hoorde ik een HR manager deze vraag stellen op een congres. Econometrie of computer science, was de algemene consensus onder de aanwezigen. Mijn antwoord week wat af: ‘bedrijfskunde, liefst met HRM als specialisatie, en basiskennis van statistiek’.”

Lees verder in HR Analytics: welke HRA competenties heb je nodig binnen HR?

Speciaal genoemd: Werken aan eigenaarschap, hoe doe je dat?

‘Als ik een manager vertel dat ik net een interessant boek over eigenaarschap heb gelezen, reageert hij enthousiast: “ik neem aan dat je er een blog over schrijft, dan ben ik meteen bij!”’ – deze blog van Saskia wordt nog steeds regelmatig gelezen – mis hem niet!

Ook in november volgt weer een overzicht van de 5 best gelezen HR artikelen.

0 reactie(s) op “Top 5 best gelezen HR artikelen oktober 2016”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *