Traineeships zonde van de tijd?

05/11/2006 Leestijd: 2 minuten

Ik las laatst een artikel over de voordelen voor werknemers die beginnen aan een traineeship.  Bijna een op de drie voormalig trainees is nu manager. Daarnaast heeft vijftien procent een ander soort leidinggevende positie. Dat is significant meer dan mensen die nooit een traineeship hebben doorlopen. Zo blijkt uit onderzoek van het Learning en Skills Network.

Voordeel, voor wie?

Leuk resultaat, dat gelijk een paar achter-de-oor-krab-momenten oplevert. Voor wie is het nu voordelig, voor de trainee? Dat kan. Voor een starter is het geweldig natuurlijk. Je krijgt de kans om veel te leren en je mag daarbij fouten maken. Gedurende een paar jaar wordt je aan de hand genomen (betaald en wel). Maar hoeveel tijd, geld en moeite is er nu ingezet om dit te bereiken? Wat kost een traineeship? En wat krijg je er voor terug? Wat zijn de voordelen voor het bedrijf en wat is het rendement? Als argument kun je bijvoorbeeld aandragen dat het wel snel aantoont wie er talentvol (lees: management material) is en wie niet.

Discussie

Ik heb nu al een paar keer de discussie gehoord. Het lijkt er op dat het klopt dat een trainee er eerder manager door wordt en meer verdient. Helaas is dit vaak niet in het voordeel van het bedrijf. Dit weekend sprak ik een kennis die er op dit moment veel mee te maken heeft. Hij is, net zoals zijn collega’s, bij een bedrijf binnengekomen via een businesscourse. Vervolgens is hij in een traineeship gestart. Nu zijn ze twee jaar verder en de mensen die toen zijn gestart zijn klaar voor de volgende stap. Ze worden gelokt door recruiters en zijn vanwege aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden vertrokken. Na zo’n traineeship ben je dus gewild. Bovendien kun je dan een mooie salarisklapper maken.

Traineeship voor de rest

Overigens hoorde ik een manager ooit zeggen dat de echte goede mensen nooit in een traineeship komen. Die pikken ze er meteen uit en worden op een persoonlijk traject gezet. Traineeships waren handig omdat je er mensen mee aantrok.

Ben benieuwd wat anderen hier over te zeggen hebben. Ik denk dat je beter geld kunt investeren om een trainee ergens weg te halen. Dan bespaar je een hoop!

0 reactie(s) op “Traineeships zonde van de tijd?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.