Unilever, een bonte mengelmoes

10/06/2007 Leestijd: 5 minuten

De zoektocht van de kritische kandidaat nadert zijn einde. Vandaag heb ik zin om bij Unilever een carrière op te bouwen; de volgende keer is mijn laatste poging bij Vedior. Hoewel het nog iets te vroeg is om terug te blikken kan ik wel stellen dat de kritische kandidaat niet is verwend door de AEX bedrijven. Zijn volhardendheid heeft hem gered, want anders was hij allang geëmigreerd, op zoek naar groenere velden. Maar goed, aan de slag, hoe staat het met de online recruitment ervaring bij Unilever?

Homepage met lekker veel kleuren…

De Homepage van Unilever is ongelofelijk bont, maar er is geen werken bij sectie te vinden. Verstopt onder de link Ons bedrijf is een Loopbaan bij Unilever te vinden. Wel heeft Unilever rechts onderaan de Homepage een hyperlink Loopbaan bij Unilever staan, in een groepje hyperlinks onder het kopje Snel vinden.

Uitstekende vacaturesectie…

De startpagina van de vacaturesectie is zeer uitgebreid, met onderdelen als Loopbaanmogelijkheden, Vacatures, Onze vakgebieden en Ontdek Unilever.

Onder Loopbaanmogelijkheden is een opdeling tussen voor starters, stages en professionals te vinden, met zeer uitgebreide informatie per doelgroep. Hier kan je alles vinden als je wilt weten hoe solliciteren bij Unilever verloopt

Onze vakgebieden geven een toelichting op het vakgebied en één of meer interviews met medewerkers. Het is wel meteen duidelijk wanneer deze site is ingericht, want de interviews zijn met enkele uitzondering vooral met medewerkers die in 2005 zijn binnen gekomen. Tijd voor een update zou ik zo zeggen.

Onder Ontdek Unilever is een Activiteitenkalender aanwezig, waarin Unilever claimt dat je hen het hele jaar kan ontmoeten. Helaas stoppen de activiteiten op 1 juni 2007… Het 2e helft van het jaar moet zeker nog gepland worden.

Met uitzondering van de vacatures…

En jawel, als je op Vacatures klikt zit je tegen een ATS aan te kijken. Het ziet er meteen niet meer uit, en het lettertype is ook nog eens kleiner. En in plaats van zoeken naar vacatures dominant te tonen is het scherm vooral gevuld met inlog informatie. Vreemd.

Vacatures zoeken kan op drie kenmerken: Functie (lekker duidelijk, wat te denken van de functie Technologist H?), Plaats en Trefwoord. Afgezien van de functie is het aantal kenmerken afdoende, gezien het beperkte aantal vacatures (39).

Afijn, ik ga vandaag voor de functie van Management Information Expert, geen zin om me al teveel in te spannen deze keer. De vacaturetekst vraagt weer eens om een vergrootglas; ik hou het er maar op dat ik niet tot de doelgroep behoor.

Maar wacht, wat is dat, een hele foute privacy verklaring!

Als ik op de hyperlink Naar deze vacature solliciteren klik krijg ik een Privacy statement voor mijn neus, die niet in één keer te lezen valt, er moet heel wat worden gescrold. Zo zorg je er in ieder geval voor dat de tekst niet gelezen wordt.

En dat is waarschijnlijk maar goed ook want er staan nogal wat merkwaardige zaken in die privacyverklaring van Unilever. Wat te denken van de volgende twee zinnen:

De gegevens zullen alléén worden gebruikt om uw sollicitatie voor de specifieke vacature binnen Unilever in behandeling te nemen en/of om te bekijken of uw gegevens aansluiten bij andere vacatures binnen Unilever.

Uw gegevens kunnen worden doorgegeven aan landen buiten de Europese Unie voor administratieve en/of wervingsdoeleinden

Een kleine contradictio in terminis misschien? Wat zijn administratieve doeleinden? En ik solliciteer op een functie binnen Nederland, hoezo buiten de Europese Unie? En wat zijn administratieve en/of wervingsdoeleinden eigenlijk?

Meer foute statements…

Of wat te denken van het volgende statement van Unilever:

U dient ons te informeren indien bepaalde gegevens die u heeft verstrekt op de website niet langer correct of up-to-date gedurende de periode dat Unilever uw gegevens bewaart.

Nogal dwingend, ben ik jullie eigendom of zo? Omdat Unilever besluit de gegevens 12 maanden te bewaren naar aanleiding van mijn sollicitatie naar een specifieke functie, ben ik vervolgens verplicht mijn gegevens up-to-date te houden? Wat een gotspe!

En als laatste…

En dan de laatste zin van de privacy verklaring:

Dit houdt … in dat … indien uw gegevens worden doorgegeven, uw gegevens worden beschermd door standaard SSL-encryption

Als ik me niet vergis dient een URL die een SSL vereist standaard te beginnen met https, in plaats van http. Maar tijdens het verzenden van mijn gegevens zie ik alleen maar http URL’s langskomen. Da’s helemaal niet zo netjes van Unilever…

Het wordt eens tijd dat de privacy verklaringen van bedrijven kritisch beoordeeld worden, want dergelijke teksten zouden verboden moeten worden.

Toch maar solliciteren

Hoewel ik door de privacy verklaring te accepteren direct in strijd met de privacy verklaring handel (U garandeert dat alle door u op deze website verstrekte gegevens correct, up-to-date en volledig zijn en derhalve niet misleidend en/of anderszins bedrieglijk zijn) besluit ik toch maar te solliciteren.

Ik moet eerst een CV uploaden, en daar wordt informatie uit ontrokken. Helaas is mijn CV voor deze serie erg leeg, dus wordt alleen mijn telefoonnummer gevonden. Na afronding van de sollicitatie kom ik  op een scherm waar ik geïnformeerd wordt over gesprekken, assessments en activiteiten die in het kader van mijn sollicitatie (gaan) plaatsvinden. Dat is nou weer iets heel positiefs; informatie! Goed gedaan.

Maar helaas…

Maar dat positieve gevoel wordt teniet gedaan door de e-mail die ik ontvang. We hebben er weer één: DoNotReply@unilever.com! Welkom bij Unilever!

En de tekst blinkt ook weer uit in duidelijkheid:

Beste Marc,

Vriendelijk bedankt voor uw sollicitatie op de onderstaande functie. Wij beoordelen alle ontvangen reacties en houden u op de hoogte houden van de voortgang van uw sollicitatie.

Functie waarop is gesolliciteerd: Management Information Expert

Nou, dat wist ik allemaal wel, maar wanneer gaat er dan wat gebeuren?

Pfoei, ik ben blij dat ik bijna klaar ben met deze serie, want ik voel dat het tijd wordt voor wat anti-depressiva. Volgende keer de laatste: Vedior

0 reactie(s) op “Unilever, een bonte mengelmoes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.