Vakantiespreiding is een groot goed

09/07/2012 Leestijd: 3 minuten

‘EEN INGEWIKKELDE KWESTIE DIE NODIG MOET WORDEN ONT-WIKKELD’
Oftewel, een vakantieprobleem waarmee menigeen worstelt, juist als hij/zij niet met vakantie is.

Een korte illustratie…

Op een terugreis naar huis zat ik te bellen in de auto en miste daardoor de verkeersberichten. Zodoende kwam ik in een file terecht, die lang zou kunnen duren. Meteen verkeersinformatie opgevraagd en die gaf aan dat ik rekening moest houden met behoorlijk lange vertraging. Een uitweg was er niet meer, tenzij ik spookrijder wilde worden en dus maar gebeld naar huis met de mededeling dat het later zou worden. Omdat ik nog heel wat kilometers voor de boeg had, besloot ik uit te stappen om in elk geval nog een beetje beweging te krijgen.

De bestuurder van een busje voor me zag ik dezelfde overweging maken. En zo ontmoetten we elkaar bij de vangrail. Hij, een beer van een vent met tattoos à la Ben Saunders, begroette me en zei: “Auto met caravan geschaard, er zitten er meer dan 6 bovenop, dat verrekte vakantieverkeer!” “Hoe weet je dat” vroeg ik hem? “Mijn hulpje, zei hij. Die volgt alles op z’n telefoon. Facebooken, Twitteren. U weet wel, die jeugd van tegenwoordig. Had ook meteen foto’s. Hé, Lex, Lex, laat die meneer hier jouw foto’s eens zien!”

Hoe het verliep

Er stapte een lange, slungelige jongeman uit die zonder iets te zeggen zijn telefoon onder m’n neus hield.
“Het is toch ongelofelijk, ging de tattoo-man verder, nu al weer op vakantie. Het is pas april! Vroeger gingen we op vakantie als de scholen dicht gingen. Weet u dat ik klussen niet kan inplannen omdat opdrachtgevers op de gekste tijden op vakantie gaan? Het is bijna onmogelijk om een project van langer dan 4 weken aan te nemen omdat er dan altijd wel iets tussen komt! Vakanties lopen tegenwoordig van April/Mei tot en met oktober. Dat is een half jaar! En weet u wat ik nog erger vind? Die vakantie van hem hier. Hij gaat met zijn maten naar Ibiza. En wanneer? De laatste week van juni en dan nog eens twee en een halve week! Gewoon buiten de bouwvak. Ik gaf natuurlijk geen toestemming. En weet u wat hij toen tegen me zei? Dan neem ik ontslag. Klaar. Die mentaliteit is toch om gek van te worden, meneer?”

Onaangedaan stond Lex naast me op zijn voeten heen en weer te wiebelen. “Ik heb ook recht op vakantie wanneer ik dat wil en ik kan langer gaan als ik vroeg boek is het ook niet zo pokkenduur”, verklaarde hij zijn mogelijk eigen ontslagbesluit als gevolg van zijn keuze.

De discussie

De discussie aan de vangrail duurde nog een poosje voort en bleef bij me hangen tijdens de rest van de reis. De dag erop heb ik meteen naar de vakantieplanning van mijn team gekeken en ontdekte dat ook daarop de vakanties van April tot en met oktober liepen. Pas ervoor en erna waren we compleet.

Vakantiespreiding is een groot goed. Toch kan ik me indenken dat het voor veel leidinggevenden, maar ook voor klanten, collega’s en dienstverleners frustrerend kan zijn om niet op volle oorlogssterkte aan de gang te kunnen gaan en blijven omdat er soms wel een half jaar lang mensen gemist worden.

Kijk, vakantie is er om jezelf te “ont- wikkelen”. En dat bedoel ik letterlijk. Je geest en lichaam vrij maken. Alles loslaten. De dingen waar je in gewikkeld bent, nu ont-wikkelen. Maar of dat op elk gewenst moment moet kunnen? Vakantiespreiding blijkt dus ingewikkelder te zijn dan ik in elk geval altijd dacht. Misschien moeten we dat ook eens verder gaan ont-wikkelen.

Hoe ook, ik neem de komende (vakantie)periode de tijd om mezelf heerlijk te ont ….wikkelen van alle besognes van het afgelopen jaar. Tot over een poosje.

Ik wens u en de uwen intussen veel “ontwikkelings-hulp”.

0 reactie(s) op “Vakantiespreiding is een groot goed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.