Van HR problemen naar HR oplossingen!

19/11/2012 Leestijd: 3 minuten

In deze blog neem ik jullie mee op weg naar HR oplossingen. HR weet namelijk heel goed te “problematiseren”. Daar moeten we snel van af. Lezers van mijn bijdragen weten dat ik daar niet aan mee doe. Bovendien: willen we onze expertise daarvoor lenen? Nou nee: we hebben wat te bieden aan typische  HR oplossingen. Andere expertises bieden ook oplossingen (financiële modellen, de ideale marketing mix), dat is een eigenschap van expertise. Ik neem jullie mee van een paar heel concrete problemen, via de relevantie naar een aantal concrete oplossingen. Eigenlijk is het een deel van mijn nieuwe pitch en kunnen jullie hier op schieten, noem het crowdevaluation…

Herkenbare HR problemen in de praktijk

O wat zijn ze zichtbaar in de praktijk en wat kost het managers, medewerkers en klanten moeite om ze zelf op te (willen) lossen.  Argumenten: het gaat nog wel, we moeten besparen, we redden het wel, een functieprofiel wordt nooit gebruikt…

Let eens op de volgende praktijkproblemen:

 • Een (tijdelijk) tekort aan (flexibele) menskracht op de HR afdeling.
 • Het functie-en/of  salarishuis niet op orde.
 • Een haperende gesprekkencyclus.
 • Een (nieuwe) medewerker/manager voldoet (toch) niet aan de verwachting.
 • Het team van leidinggevenden is geen team.
 • Het ziekteverzuim is best wel hoog.

Hoe zonde is zo’n HR probleem?

Iedere dag dat we deze problemen niet aanpakken kost motivatie en geld. Werk wat niet gedaan wordt door management en/of de HR afdeling levert kosten/boetes op…of conflicten blijven sluimeren… werving en selectie stagneert… resultaten lopen terug.

Heeft het bedrijf 100 medewerkers, dan is elk procent dat het ziekteverzuim te hoog is een directe kostenpost van minimaal € 40.000 per jaar.

Geen goede personeelsgesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers raken direct de resultaten van het bedrijf en de motivatie en ontwikkeling van de medewerkers. Een (ontevreden) medewerker die na 1 of 2 jaar vertrekt, of wordt ontslagen, kost tussen de € 40.000 en € 80.000. Dit schrijf je namelijk af binnen die periode van 1 of 2 jaar. Een PC die ze na twee jaar afschrijven maakt vaak meer los bij managers….

Hoe kan HR echt helpen oplossen?

Toegespitst op de genoemde HR problemen volgt een greep uit de HR oplossingen.

 • Vaste, tijdelijke en/of flexibele capaciteit toevoegen aan de HR afdeling, (tijdelijke) HR expertise op maat die de (tijdelijke) problemen oplost en bouwt aan bestendige processen.
 • Upgrade, renovatie (of nieuwbouw) van het functiehuis, resultaatgerichte, generieke en normatieve profielen: projectmatig , integraal en efficiënt op maat.
 • Met een bijpassend salarishuis en arbeidsvoorwaarden, of een simpele matrix, gebaseerd op effectieve benchmarks.
 • Een effectieve tooling die echt helpt (een “goed personeelsgesprek” cyclus, competenties op maat, 360 graden feedback, software die profielen matcht)
 • Effectieve loopbaanadvies –en ondersteuning die manager en medewerker in beweging brengt
 • Maatwerk projecten, trainingen en workshops voor teams: effectief leidinggeven, slimmer werken.

Met deze creatieve oplossingen bouwen aan een optimale balans tussen de doelen van medewerkers en bedrijf: dat is de oplossing die HR zou moeten bieden. Met behoud van het goede.

0 reactie(s) op “Van HR problemen naar HR oplossingen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.