Verbeter je Time Management door Zelfbewust te zijn

17/06/2009 Leestijd: 3 minuten

De geniaalste ideeën zijn de ideeën die zo simpel zijn dat je denkt “Dat had ik kunnen bedenken” en die je altijd in één zin kunt uitleggen. Hoewel soms met moeilijke woorden. Maar een andere orde van zeer goede ideeën is het combineren van twee zeer positieve aspecten. En daar wil ik iets over schrijven. Time management wordt, in ieder geval voor onze ervaring, steeds belangrijker. Er staat heel veel op onze to do lijst, dat betekent: veel tijd investeren. Maar ook: veel verschillende soorten activiteiten. Beide factoren dragen bij aan een gevoel van drukte. En dus van stress. In deze post dus een manier om je Time management te verbeteren én zelfbewust over te komen.

Penelope Trunk

Maar eerst even een introductie van een, naar mijn mening, bijzondere blogger. Penelope Trunk schrijft op haar eigen weblog. En dat is een blog dat in mijn boek de moeite van het lezen meer dan waard is. Bijna iedere blog bevat een goed idee en handige verwijzingen.
Ook het idee van deze blogpost dank ik aan haar artikel over Time Management – “Only losers say they have the time to read blogs”.

Stel prioriteiten

Dat is Penelope’s boodschap. Zeg niet dat je ergens geen tijd voor hebt. Dat is niet waar: iedereen heeft 24 uur in zijn dag. Sommige mensen krijgen daar alles in gedaan, anderen niet. Komt het omdat de eerste groep meer tijd heeft? Nee, omdat zij hun tijd beter indelen. Als we zeggen “Daar heb ik geen tijd voor”, zeggen we eigenlijk “Dat vind ik niet belangrijk genoeg om er tijd in te steken”.

Dat kan prima zo zijn, als je er tenminste een gedegen reden voor hebt. Maar, zegt Penelope, zeg dan niet dat je te weinig tijd hebt. Zeg dan dat het lager op je prioriteitenlijst staat. En waarom je iets anders belangrijk vindt. Zo kom je zelfbewust over: jij hebt in handen wat er gebeurt. En je hebt voor jezelf een idee waarom je je prioriteiten zo stelt. Onmisbaar bij time management.

Lees ook even het stuk over informatie: overal zit informatie in. Ook romannetjes.

In de kern draait het om je houding

Ik zou deze post niet zo uitschrijven als ik er niet zelf iets inhoudelijks bij zou willen zeggen.
Waar Penelope’s artikel volgens mij om draait – en waar Time management om draait, zeker als je dat bereikt door zelfbewust te zijn – is zelfkennis. Zelfkennis als resultaat van reflectie. Het belangrijkste is niet of je wel of niet blogs leest, het draait om de reden waarom. En dat bereik je het beste door zelfreflectie. En door een open houding naar nieuwe ervaringen.

Zo heb ik een tijdje “nee” gezegd tegen Twitter. Misschien omdat het zo populair was, ik weet het niet. Nu Tweet ik mee: ik heb het gevonden. Ik had beter eerst een open houding aan kunnen nemen, zien wat het was. En daarna beslissen of het de moeite waard was. Je kunt altijd je account weggooien. Die open houding, opgevolgd door zelfreflectie, dat zijn twee punten die je echt verder helpen. Time management kan daar een gevolg van zijn. En een zelfbewuste houding en uitstraling is daar zeker een gevolg van.

0 reactie(s) op “Verbeter je Time Management door Zelfbewust te zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.