Verboden toegang!

23/03/2015 Leestijd: 3 minuten

Soms moet je iets zien om het te begrijpen en een andere keer moet je iets eerst begrijpen om het te zien… en een volgende keer moet je het eerst horen… en wie niet horen wil..
Hoelang is het nu helemaal geleden dat jij op zaterdagmiddag naar de stad ging om lekker te funshoppen bij de Free Record shop? Een CD-tje (vroeger een LP) luisteren, door de bakken snuffelen, de top 40 bekijken. En dan kocht je er weer één van je favoriete groep. Soms lag je een hele nacht vóór de winkel bij een nieuwe release. Thuis had je een rek vol met muziek, jouw muziek, een heel bezit. Ook video’s, games, boeken, kleding werden op zaterdag gescoord.

Lang werd gedacht dat het bezit van muziek, films, boeken, auto’s, kantoorruimte, kennis “heilig” was. Kom er niet aan, doe niets illegaal… verboden te downloaden, niet stelen, betalen voor bezit. Nu is “toegang tot” de gewoonste zaak van de wereld. Je betaalt voor Spotify, Netflix, E-boeken, Cloud-toepassingen, je deelt je auto via Snappcar en je werkt flex bij Seats2Meet of bij Regus, je kijkt op Google, je hebt de inlogcode van een database en PostNL brengt je de kleding van Zalando (en je stuurt het weer terug…). Volgende stap: doorbraak Bitcoins, Virtual Reality om een vakantie op de Malediven te beleven?

Toegankelijkheid

De moderne technologie maakt heel veel zaken die vroeger “bezit” waren laagdrempelig “toegankelijk”, 24/7, aan je pols, in de Cloud.

Nee, dan de factor “arbeid”. Hier staat nog steeds een muur om heen. Werknemers worden nog steeds gezien als bezit: binden en boeien die hap. Vakbonden houden vast aan oude zekerheden: ECHT werk creëren. Bah, bah en nog eens bah: wie weet eigenlijk nog wat echt werk is? De 100.000 medewerkers met een administratieve baan die binnen nu en een enkel jaartje gaat vervallen? De bouwvakker die van vaste dienst, vervolgens als ZZP-er langs de afgrond is gegaan de afgelopen crises? En nu, met een hele lange adem, weer hoop mag hebben?

En dan de Wet Werk en Zekerheid…toen gingen mijn ogen pas echt open. Dit is bedacht door politici, werkgevers en werknemers in dit polderlandje. Bedacht om het bord “Verboden Toegang” nog iets steviger voor de factor “arbeid” te plaatsen/houden. Deze wet zal zeker geen werk en zeker geen zekerheid brengen.

Een echte match

Het wordt tijd dat de toegang tot arbeid net zo gewoon wordt als bij de andere genoemde zaken. Een echt transparante arbeidsmarkt met een rechtstreekse match tussen JOUW profiel en vacature. Geen nodeloze tussenstappen, geen uitzendbureaus, nee: JIJ bent de werkNEMER. JIJ hebt een profiel met waarde. En niet alleen je kennis en je ervaring, maar ook je competenties, talenten, vaardigheden en inzichten. En je portfolio. De werkGEVER zorgt dat zijn vacatures, projecten, klussen op een scherpe wijze zijn beschreven, met een juiste mix van harde en zachte eigenschappen. Dan is er een ECHTE match mogelijk. En heeft arbeid de juiste waarde.

Een virtueel toegankelijke arbeidsmarktplaats zorgt zo wellicht voor de toegang tot het langverwachte arbeidersparadijs. Dan is arbeid, naast natuur en kapitaal, echt toegankelijk geworden. Omdat JIJ aan het stuur zit. JIJ bepaalt of je jouw waarde gaat inzetten bij een werkgever en hoe lang. Dan is het Rode Boekje van Mao niet meer nodig om de route naar het arbeidersparadijs uit te stippelen..

0 reactie(s) op “Verboden toegang!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.