Verhuis je kantoor

16/05/2007 Leestijd: 3 minuten

Eerder schreef ik al een blog Minder reis, meer werknemer, over hoe werknemers tijd kunnen besparen door meer thuis te werken. Kort samengevat: één dag per week thuiswerken scheelt 1 dag reistijd en 20% van de files. Idealiter natuurlijk. Nu kwam ik een leuk stukje tegen van onze zuiderburen waarin nog een stapje verder wordt gegaan. De schrijver beweert hierin dat over vijf tot tien jaar het hele idee van een negen tot vijf baan achterhaald zal zijn. Werkgevers zullen het traditionele kantoor vervangen door een mobiel kantoor zodat je kunt werken waar en wanneer je maar wilt.

Het onderzoek

Het onderzoek is gehouden door Lexmark onder 500 kantoormedewerkers. Deze geven aan dat zij thuis met meer efficiëntie werken omdat bijvoorbeeld collega’s ze op kantoor afleiden. 15% van de werkdag zou hier verspild worden. In totaal zegt 23% van de Nederlandse werknemers dat zij thuis even productief of productiever werken dan op kantoor. Nu vroeg ik me hierbij af of werknemers hier een objectieve mening kunnen geven, aangezien iedereen wel thuis wil werken. Maar laten we daar even van uitgaan.

Verhuis je kantoor

Veel te winnen

Bovenstaand onderzoek is maar een indicatie van wat er allemaal te winnen valt bij een flexibele werkplek. Het verhuizen van je kantoor, op afstand kunnen werken, minder gebonden zijn aan vaste reistijden en dus meer vrijheid. Dat sluit allemaal aan op de moderne eis van flexibiliteit die steeds meer werknemers aan hun werkgever stellen. Het integreren van het werk en het sociale leven wordt steeds belangrijker. Maar het mooiste is natuurlijk wat uit bovenstaande voortvloeit: als je je werknemers deze kans biedt, dan zullen zij gemotiveerder zijn, al is het maar omdat je hen meer vertrouwen schenkt. Je werknemers actief betrekken bij hun werksituatie geeft ze altijd een goed gevoel.

De risico’s

Natuurlijk zijn er ook talloze risico’s verbonden aan een situatie waarin werknemers meer vrijheid krijgen. Want hoe positief het ook kan uitpakken, werknemers kunnen ook ineens naar de Albert Heijn als ze daar zin in hebben. Ze zijn aangewezen op hun eigen discipline. Leuk om in deze context even te lezen is een bericht op HRlog waar ook gediscussieerd werd over hoe part-time werkers juist meer uren gaan maken. Volgens mij komt dit doordat de werknemers zich verantwoordelijk voelen voor hun werk en dat ze meer denken aan de taken die ze af moeten maken dan aan het aantal uren dat ze moeten maken. Kort samengevat: meer vrijheid van werkplek biedt ook meer kansen op stress. Geen ‘nu kan ik even niets doen’ gedachten meer bij het thuiskomen, maar meteen een confrontatie met het feit dat ook daar de mail gecheckt kan worden.

Wat kunnen we doen?

Als u van plan bent om uw werknemers meer thuis te laten werken, al dan niet met een flexibele werkplek, houdt dan even in gedachten wat dit betekent voor de werknemer. Zorg dat er voldoende begeleiding is en besteed even extra aandacht aan de thuiswerker. Dit kost geen extra tijd, die paar minuten dat u normaal met hem op de werkplek praat, besteedt u nu om te vragen of het hem allemaal bevalt.

Samenvattend

Er is veel te winnen met flexibel werken. En zeker met flexibele werkplekken, die maken dat werknemers zelf meer invloed krijgen op waar en wanneer ze werken. Ook kunnen hier vrijheden worden verworven ten aanzien van de werklocatie. Misschien is een spreiding van meerdere kleine bureaus niet eens nodig, als je toch thuis of desnoods in de trein je werkplek in kunt richten. Maar dit alles neemt het risico met zich mee dat werknemers de werkdruk ook thuis gaan voelen. Hier moet voldoende aandacht aan worden besteed om verdere flexibilisering te doen slagen.

Foto dankzij Cloneofsnake op Flickr.

0 reactie(s) op “Verhuis je kantoor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.