Vertrek babyboomers is zorgwekkend voor CFO’s

15/12/2015 Leestijd: 4 minuten

De Babyboomers gaan in de loop van de komende 25 jaar met pensioen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. CFO’s en financieel directeurs vrezen voor een kenniskloof op het moment dat deze generatie met pensioen gaat. Robert Half, een arbeidsbemiddelaar voor financiële en administratieve professionals heeft in een onderzoek in kaart gebracht waar CFO’s en FD’s zich het meeste zorgen om maken en wat de beste voorbereidingen zijn die werkgevers kunnen treffen om een mogelijke kenniskloof te voorkomen:

  • 89% van de Nederlandse CFO’s en financieel directeurs vrezen voor een kenniskloof binnen hun organisatie op het moment dat de babyboom generatie met pensioen gaat.
  • 62% heeft zorgen over een mogelijk negatief effect dat het vertrek van de babyboomers zal hebben binnen hun organisatie in de komende 2 jaar.
  • Top 3 maatregelen die getroffen moeten worden om het vertrek van de babyboomers op te vangen: Talentsearch op Senior Niveau (34%), Professionele ontwikkeling programma’s (32%) en Kennisoverdracht (26%).

Voorbereidingen die uw bedrijf kan treffen om een mogelijke kenniskloof tegen te gaan:

De meeste bedrijven ondernemen dan ook stappen om een mogelijke kenniskloof naar aanleiding van de pensionering van babyboomers tegen te gaan. Er wordt in grote mate beroep gedaan op externe oplossingen. 34% van de financieel verantwoordelijken geeft aan dat ze senior talenten zullen aannemen om de gepensioneerden te vervangen. 22% gaat juist junior talenten aantrekken om deze vrijkomende vacatures te vervullen. Dit zodat jonge talenten hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen en op korte termijn volledig inzetbaar zijn binnen de organisatie.

32% van de CFO’s en financieel directeuren zorgen voor opleidingsprogramma’s en professionele ontwikkeling van het huidige personeel. 18% ontwikkelt daarnaast ook opvolgingsstrategieën. 26% geeft aan met behulp van buddysystemen en kennisoverdracht ervoor te zorgen dat er genoeg kennis en vaardigheden binnen de organisatie blijven.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland vertelt: ‘’Een belangrijke eerste stap in het voorkomen van negatieve gevolgen van een potentiële kenniskloof is een grondige inventarisatie van de kernvaardigheden die bedrijven in huis hebben en die ze moeten vervangen. Mogelijke opvolgers moeten dan ook tijdig klaargestoomd worden aan de hand van specifieke opleidingsprogramma’s. Voor de expertise die intern niet aanwezig is, moeten bedrijven tijdig op zoek gaan naar nieuwe werknemers. Voor deze extra vacatures houden bedrijven rekening met zowel senior als junior profielen.’’

Stap voor stap gaat de AOW-leeftijd omhoog. In 2021 moeten Nederlanders tot hun 67e doorwerken. Dat wil zeggen dat er nog genoeg babyboomers aan het werk blijven. Dankzij hun brede expertise en ervaring zien bedrijven in dat deze generatie erg waardevol is voor de organisatie en doen dan ook inspanningen om de babyboom generatie aan te trekken. Zo maakt 20% van de bedrijven hun voordelen aantrekkelijker en biedt 12% flexibele en/of parttime werkregelingen aan.

Mijn persoonlijke visie:

In een eerder blogbericht dat ik heb geplaatst zijn de belangen van vaste werknemers ook al aan bod gekomen. Zo ging het bijvoorbeeld over het belang en noodzaak van medewerkers met een vaste arbeidsovereenkomst. Om de toekomst van een bedrijf ‘Future Proof’ te maken is het noodzakelijk dat er kennis binnen de deur blijft en ik vind het goed om te zien dat CFO’s en Financieel Directeurs hier ook van op de hoogte zijn en het belang er van in zien. Anderzijds kun je hier als organisatie niet omheen omdat vergrijzing nu eenmaal een grote topic is in Nederland. Het aantrekken van babyboomers wordt nu dan ook ineens verpakt als een stukje employer branding terwijl dit er natuurlijk allang aan zat te komen. Sinds 2013 is het aantal 65 plussers toegenomen. In 2012 waren er 2,7 miljoen en dit gaat volgens het CBS toenemen tot een hoogtepunt van 4,7 miljoen in 2041. Vanaf 2025 gaat het aantal 80 plussers ook sterk toenemen. Het is belangrijk om hier duurzaam in te ondernemen en babyboomers te blijven plaatsen zodat we een gezonde arbeidsmarkt overhandigen aan de generaties na ons.

Wat denken jullie dat de beste manier is om de uitstroom van de babyboom generatie op te vangen? Worden er onderwerpen over het hoofd gezien?

0 reactie(s) op “Vertrek babyboomers is zorgwekkend voor CFO’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.