Vervolg van Groeten uit Houston (2)

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Hierbij alweer het vervolg van ‘Groeten uit Houston…
Gelukkig heeft hier in Houston de lente reeds zijn intrede gegaan.  Met een gemiddelde temperatuur van rond de 22 graden en kan ik u berichten dat het aangenaam vertoeven is.

Niet alleen de temperatuur raakt hier verhit ook de arbeidsmarkt is ‘hot’ te noemen. Er is in Houston een groot gebrek aan getalenteerd en ervaren personeel zeker binnen de Olie en Gasindustrie. Bedrijven doen hier werkelijk alles om nieuw personeel binnen te halen. Alhoewel ik durf te stellen dat onze arbeidsvoorwaarden zeker marktconform zijn, heb ik al diverse voorbeelden gezien waarbij concurerende organisaties salarisverhogingen aanbieden van maar liefst 40%. Ondanks het feit dat bij ons de retention strategy zeer hoog op de agenda staat, is het niet eenvoudig om in dergelijke situaties goed personeel aan je binden en te behouden.

Om personeel te werven worden diverse kanalen gebruikt en een van de meest succesvolle recruitment sources in Houston is Linkedin. Maar liefst 40% van onze nieuwe medewerkers wordt geworven via deze socialmedia. Een andere bron om kennis te maken met nieuw aankomend talent zijn de zogenaamde netwerkorganisaties waarbij veel studenten tijdens en na hun studie zijn aangesloten. Er zijn er velen. Om een voorbeeld te noemen van een dergelijk organisatie: Young Engineers. Deze organisatie organiseert jaarlijks vele evenementen waarbij van de werkgevers een aanzienlijke bijdrage wordt gevraagd voor sponsoring bijvoorbeeld de organisatie van een BBQ. Ik kan u verzekeren dat het niet gaat om een ‘vrijwillige’ bijdrage. De bedragen zijn aanzienlijk en zonder schaamte wordt duidelijk gemaakt wat de verwachtingen zijn ten aanzien van deze bijdrage. Met andere woorden sponsoring is hier een wel ingeburgerd en normaal begrip.  Het begrip sponsoring heeft voor mij persoonlijk hier wel een andere betekenis gekregen, zeker als ik dat vergelijk met de periode dat ik voor mijn dochter maandelijks de oud-papieractie op de zaterdag sponsorde.

Binnen elke organisatie zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden een zeer belangrijk thema. Dat is in Houston niet anders. Alhoewel er binnen de US geen formeel pensioenplan bestaat kennen vele werkgevers, dat is voor mijn organisatie niet anders, een zogenaamd 401K plan waarbij door de werknemer een percentage van gemiddeld 6% van het salaris wordt ingehouden en de werkgever max 6% bijdraagt als spaarpot voor de oude dag. Echter het grote verschil met een standaard pensioenregeling in NL is dat werknemers te allen tijde, indien gewenst, aanspraak kunnen maken van deze spaarpot ook tijdens het lopende dienstverband. Het gebeurt dan ook met grote regelmaat dat werknemers een uitbetaling wensen voor de aanschaf van een auto, boot of andere luxe voorziening zonder rekening te houden met de financiële impact op de lange termijn. Eigen verantwoordelijkheid is hier het motto!

Wordt vervolgd.

0 reactie(s) op “Vervolg van Groeten uit Houston (2)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.