Vervolg van Groeten uit Houston (3)

03/06/2014 Leestijd: 2 minuten

Hierbij alweer het derde vervolg van ‘Groeten uit Houston…

Na alweer vijf maanden in het zonnige Houston te hebben vertoefd kan ik terug kijken op een leerzame en interessante periode.
Een leerzame periode ligt achter me. Het Amerikaanse arbeidsrechtelijke systeem en wetgeving zijn wezenlijk anders dan het Europese/Nederlandse. Onderwerpen als leeftijd/ras liggen hier erg gevoelig. Het is bijvoorbeeld not done om de vraag te stellen wanneer een medewerker denkt met pensioen te gaan. Dit kan zelfs leiden tot claims!

De toekomstige wijziging van het ziektekostenstelsel, het zogenaamde Obama Health Plan, staat bij elke werkgever zeer hoog op de agenda, met name door de financiële impact die dit plan met zich mee zal brengen. Ik zal u niet vervelen met details, maar de impact is enorm. Werkgevers zullen niet alleen worden belast met de uitvoering van de kosten die dit plan met zich mee gaat brengen, maar ook met de zogenaamde ‘Cadillac Tax’. Deze belasting is nauw verbonden met het aanbieden van een zorgplan aan het personeel en heeft ook fiscale consequenties voor de werkgever.

Er speelt meer op personeelsgebied. Zo waren de laatste maanden ook een interessante periode omdat meerdere keren in mijn team moest ervaren in hoe kort de opzegtermijn is voor de werknemer: namelijk slechts twee weken. In een markt waarin het niet eenvoudig is om aan goede resources te komen, kunt u zich voorstellen wat de impact is op de continuïteit binnen een afdeling en zeker voor een project organisatie zoals Technip is.
De term loyaliteit is helaas voor een aantal mensen hier een betrekkelijk begrip; alhoewel in diverse performance en career gesprekken is aangegeven nooit en te nimmer een overstap naar de vorige werkgeer wordt overwogen wordt een week later zonder schaamte een ontslagbrief overhandigd met de mededeling: ‘ik besloten terug te gaan naar mijn  vorige werkgever’. Gelukkig gebeurt dit incidenteel en hebben we hier ook binnen Technip een behoorlijke populatie waarbij dienstverbanden met meer dan 25 jaar dienstverband geen uitzondering zijn. Erkenning voor deze mijlpaal wordt zeer gewaardeerd en feestelijk gevierd.

Belangrijkste is dat ik na vijf maanden tot de conclusie ben gekomen dat de belangrijke HR thema’s zoals we die in Nederland kennen ook hier hoog op de agenda staan. Talent Management, Career Development, Succession Planning en Retaining zijn steeds terugkerende thema’s op de HR agenda. Gezien de dynamische markt hier in Houston komt recruitment daar nog bij waarbij opgemerkt dat we als organisatie in werving en selectie zeer succesvol zijn mede door het optimale gebruik van sociale media zoals LinkedIn.
Kortom tot op heden is de move naar Houston mij uitstekend bevallen en, zoals gezegd, een leerzame, interessante en niet te vergeten positieve ervaring.

Wordt vervolgd; groet uit een zeer warm Houston.

0 reactie(s) op “Vervolg van Groeten uit Houston (3)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.