Vervolg van Groeten uit Houston (4)

22/01/2015 Leestijd: 3 minuten

Hierbij alweer het vierde vervolg van ‘ Groeten uit Houston…’

De zomerperiode/vakantie ligt alweer een aantal weken achter ons, opmerkelijk is dat de Amerikaanse collega’s geen lange zomervakantie genieten zoals men dat in Europa gewend is. Met een beperkt aantal vakantiedagen, minimaal tien tot maximaal vijftien, zijn er weinig mogelijkheden tot het maken van een langdurige reis. Er wordt hier dan ook gewoon doorgewerkt.

De afgelopen maanden heb ik opnieuw een hoop kennis en ervaring mogen opdoen. De meest in het oog springende gebeurtenis had betrekking op aansprak op benefits voor medewerkers die in het huwelijk zijn getreden met een partner van dezelfde sekse. Het homohuwelijk wordt hier in Texas nog niet erkend en is duidelijk een zeer gevoelig thema. Alhoewel wij als werkgever hebben besloten partneraansprakelijkheid in deze te erkennen, kan ik berichten dat dit niet door al mijn collega’s met enthousiasme is ontvangen. Een verbazingwekkend feit voor een Europeaan.

Alhoewel het arbeidsrecht in de VS in eerste instantie het imago heeft dat er weinig tot geen regelgeving is, is mijn ervaring als hr-director duidelijk anders. Na de potentiële verkoop van een van onze bedrijfsonderdelen is mij duidelijk geworden dat er veel wettelijke regels in acht genomen dienen te worden om personeel in dit soort situaties te beschermen. Denk hierbij aan opzegtermijn, minimale ontslagvergoeding en rapportage aan de overheid. Kortom het is niet zo eenvoudig als het zich in eerste instantie laat aanzien. Dat is overigens de reden dat vele organisaties met dezelfde omvang als wij behoorlijke grote juridische afdelingen kennen.

Outplacement is een term die hier in de Texas nog niet overal zijn intrede heeft gedaan. Alhoewel outplacement in Nederland een instrument is om personeel te ondersteunen en te begeleiden bij het vinden van een nieuwe werkkring, is het aanbieden van outplacement hier in Houston niet gebruikelijk. In onze organisatie hebben we hier verandering in weten aan te brengen. Coaching daarentegen is heel gebruikelijk en je ziet dan ook dat vele Executives in de industrie hier in Houston worden begeleid door een coach. Hier wordt niet geheimzinnig overgedaan.

In mijn vorige blogs heb ik verwezen naar hoe belangrijk loopbaangesprekken, salaris en bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden zijn hier in Houston (deel 1, 2 en 3, red.). Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog steeds moet wennen wanneer collega’s mij benaderen voor een loopbaangesprek wanneer ze onlangs een  promotie hebben gekregen. De vraag ‘what’s next’ komt dan ook zeer regelmatig terug .

Hetzelfde geldt voor salaris en benefits. Spreadsheets die de salaris ontwikkeling van de afgelopen jaren weergeven afgezet tegen de inflatie; impact van de waarde van de shares afgezet tegen de huidige koers van het aandeel worden uitgebreid gepresenteerd en toegelicht met de daarbij behorende vraag; wat denken jullie hier als werkgever aan te gaan doen.

Als je deze vragen echter afzet tegen een cultuur waarin prestaties en status heel belangrijk zijn en waar sociale voorzieningen minder goed zijn geregeld dan in Nederland, dan is enig begrip niet misplaatst.

Het is een mooie en bijzondere ervaring om hier als HR professional in de VS werkzaam te mogen zijn!

0 reactie(s) op “Vervolg van Groeten uit Houston (4)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.