Vervolg van Groeten uit Houston (5)

22/01/2015 Leestijd: 2 minuten

We zijn het nieuwe jaar in een koud Houston begonnen. Ook hier heeft de winter zijn intrede gedaan, weliswaar geen sneeuw en ijs maar toch temperaturen van rond de 5 graden.

Een jaar dat wordt gekenmerkt door een grote mate van onzekerheid in de Olie en Gasindustrie ingegeven door de zeer lage olieprijs. Alhoewel de zogenaamde orderportefeuille van onze organisatie er goed uit ziet kunnen ook wij onze ogen niet sluiten voor wat er nu om ons heen gebeurt. De (arbeids)markt van nu is niet de markt van afgelopen oktober. Hoe snel kan het gaan. Jammer genoeg begrijpen sommige collega’s niet altijd wat de impact van de lage olieprijs betekent voor onze business. Inderdaad een volle tank benzine kost nu slechts maar 40 USD echter de impact voor onze business is groot.

Een van de thema’s die bij vele organisaties hier in Houston nu op de agenda staat is het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2015. Wat gaan we doen en wat doen andere organisaties om ons heen? Vanzelfsprekend participeren we in verschillende beloningssurveys om inzicht en informatie te ontvangen. De Nederlandse directheid echter, heeft mij geleerd om simpelweg de telefoon op te pakken en naar collegabedrijven te bellen met de vraag; “wat zijn jullie plannen voor het komende jaar“? Stop. Dat is niet gebruikelijk hier in Texas. Op basis van de anti-trust wetgeving is het niet toegestaan om deze vraag te stellen. Daar gaat mijn boek met aantekeningen.

2015: wat gaat dit brengen voor de HR-agenda hier in de US? Vanzelfsprekend hangt dit af van hoe de markt zich nu verder gaat ontwikkelen. We zijn zeker niet in paniek, we dienen ons echter wel realistisch op te stellen. We zullen blijven investeren in ons personeel, onze arbeidsvoorwaarden zijn en blijven in grote lijnen onveranderd, maar de nadruk ligt momenteel op het belangrijkste thema: workload versus resources. Daarnaast moeten we ons, net als vele andere organisaties hier in de US, voorbereiden op de financiële impact die de Medical Health Plannen van Obama met zich mee gaan brengen. De consequenties van deze ingrijpende veranderingen zullen zeer groot zijn, kan ik vermelden. Zoals eerder vermeld is elke werkgever in Amerika met meer dan 50 personeel verplicht om een ziektekostenverzekering voor zijn personeel aan te bieden.

In een van mijn eerdere blogs heb ik verwezen naar het feit hoe belangrijk de sociale component en liefdadigheid een belangrijk onderdeel uitmaken van de samenleving hier in Houston en dientengevolge ook bij ons op kantoor. Oprecht ontroerd was ik toen ik zag hoeveel speelgoed en voedselpakketten zijn verzameld door mijn collega’s voor de minder bedeelden hier in Houston. Heel indrukwekkend om te zien.

2015 zal een jaar worden met nieuwe uitdagingen en kansen.

Wordt vervolgd.

0 reactie(s) op “Vervolg van Groeten uit Houston (5)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.