Vervolg van groeten uit Houston (6)

04/05/2015 Leestijd: 2 minuten

Wat kan de wereld in de Olie & Gasindrustie er in 6 maanden er opeens totaal anders uit zien…

De daling van de olieprijs heeft de afgelopen maanden een ontzettende impact gehad in de industrie en zal ook de komende periode zijn weerslag nog hebben. De vraag is voor hoe lang? Een eenduidig antwoord van de kenners heb ik nog niet gezien. De een verwacht een herstel in 6 maanden de ander heeft het over 12 maanden. Duidelijk is wel dat niemand het weet.

De impact van de huidige olieprijs is duidelijk zichtbaar in het personeelsverloop; de eerste cijfers hebben laten zien dat in de afgelopen periode rond 100.000 werknemers in de O&G industrie wereldwijd hun baan hebben verloren. Grote personeelsreducties hebben reeds plaatsgevonden en ik vrees dat dit nog niet het einde is.

Het mag duidelijk zijn dat het huidige onzekere economische klimaat in de US en met name hier in Houston, op het olie-imperium impact heeft en dus ook op het HR beleid. Vele lokale olieverwante organisaties hebben de salarissen bevroren, geen bonus uitbetaling toegekend over het jaar 2014, aangepaste werktijden geïmplementeerd en hebben personeelsreducties aangekondigd dan wel uitgevoerd.

Ook wij binnen HR zijn aan het kijken hoe we een bijdrage kunnen leveren aan kostreductie verwante initiatieven waarbij alle opties zoals vervangingsvraagstukken, kostenreductie van onze arbeidsvoorwaarden etc nader worden bestudeerd. Aan de andere kant is het van wezenlijk belang het moraal onder het personeel hoog te houden en goede mensen te behouden.

Amerika heeft de reputatie dat de kosten voor medische zorg buitensporig hoog zijn en ik kan dat alleen maar bevestigen. Een behoorlijk groot deel van onze loonkosten heeft betrekking op de medische zorg die wij ons personeel aanbieden. We hebben hier op kantoor een tandartskliniek en een medische kliniek die veelvuldig wordt bezocht. Een kosten/baten analyse heeft namelijk uitgewezen dat de het aanbieden van deze zorg on site goedkoper is dan de vergoeding/premie die moet worden betaald aan de verschillende zorgaanbieders.

Een ander thema wat hoog op de HR agenda staat is het behouden van onze toptalenten en highperformers. Alhoewel ook onze concurrenten hier in Houston met dezelfde uitdagingen worden geconfronteerd, is er nog steeds sprake van een zogenaamde “ War For Talent “. Het blijft bijzonder te zien hoe agressief executive search bureaus en recruitment agency’s en ook concurrerende bedrijven personeel hier benaderen met hele aantrekkelijke voorwaarden zoals aanzienlijke salarisverhogingen en sign-on bonussen. Kortom retention is en blijft in de huidige markt een uitdaging.

Zoals eerder gezegd de komende periode wordt een periode die zal worden gekenmerkt door onzekerheid en waar een pro-actieve bijdrage van HR wordt verwacht met out of the box solutions.

0 reactie(s) op “Vervolg van groeten uit Houston (6)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.