Vervolg van groeten uit Houston (9)

03/01/2017 Leestijd: 2 minuten

De feestelijke maand December is in net ten einde en gelukkig heeft hier de winter nog niet zijn intrede gedaan. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 25 graden is het hier in Houston aardig vertoeven.

Ik kan zeggen dat de recente uitslag van de presidentsverkiezing ook hier in Texas werd gezien als een complete verrassing. Wat precies de impact zal zijn voor het bedrijfsleven is op dit moment nog niet bekend. In het algemeen wordt verwacht dat het zogenaamde medische ziekteplan ‘Obama Care’ genaamd zal worden herzien, wat een eventuele lastenverlaging voor het bedrijfsleven met zich mee kan brengen.

Het is overigens wel interessant om te constateren dat over de uitslag van de verkiezingen op de werkvloer bijna niet wordt gesproken. Verwijzingen naar de onverwachte uitslag of opmerkingen over de uitslag van de verkiezingen worden niet gewaardeerd en zijn “not done”. Overigens niet eenvoudig als Nederlander daar niets over te mogen en te kunnen zeggen…

Het economische herstel binnen de Olie & Gasindustrie laat nog altijd op zich wachten en de thema’s op de HR Agenda zijn dan ook helaas nog niet gewijzigd. Kostenreductie en Personeelsreductie, aanpassing van de arbeidsvoorwaarden en het behouden van talent en core employees zijn nog altijd de thema’s die hoog op de agenda staan.

Zoals eerder vermeld vinden met enige regelmaat overnames en fusies plaats in de Olie & Gasindustrie. Ook wij binnen Technip bevinden ons op dit moment midden in een fusie-traject met FMC Technologies dat naar verwachting in Q1 dit jaar met succes zal worden afgerond. Een fusie die door de O&G industrie als een positieve ontwikkeling wordt gezien. In sommige aspecten zijn we complementair, maar we zijn zeker ook verschillend. Naast de opportuniteiten die de fusie met zich mee zal brengen zal het zeker interessant zijn om te zien hoe een Amerikaanse en een Franse organisatie gaan samenwerken. Dat er cultuur verschillen zijn dat is mij in de afgelopen periode wel duidelijk geworden.

Vanuit HR zijn we intensief betrokken bij de fusie. Verschillende werkgroepen vanuit beide organisaties zijn in het leven geroepen om diverse thema’s nader uit te werken. Ook externe consultants liften mee in het fusieproces. Het aanbod van externen om mee te denken is niet meer op één hand te tellen. Ik heb nooit geweten dat er zoveel “specialisten” zijn op het gebied van fusies. Daarnaast zijn er opeens heel veel verzoeken op Linkedin maar dat zal wel toeval zijn…

Kortom 2017 wordt zeker een jaar met nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen en hopelijk met een economisch herstel van de O&G industrie. Dat hebben we zeker nodig.

Rest mij om een ieder een geweldig en gezond 2017 toe te wensen.

0 reactie(s) op “Vervolg van groeten uit Houston (9)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.