Verzuim? Dat is niets voor mij

02/11/2021 Leestijd: 4 minuten

Verzuim heeft altijd een negatieve lading. Het is duur, zorgt voor veel papierwerk, je hebt geen grip op de medewerker en er is sprake van productieverlies. Een logische gedachte, maar vaak zijn deze zaken te voorkomen door aandacht voor je medewerker te hebben. En door verzuim in kaart te brengen en hier direct op te acteren. De leidinggevende speelt een cruciale rol in het voorkomen én beheersbaar maken van verzuim en HR moet hierin ondersteunen en adviseren.

Meestal wordt de verzuimbegeleiding vooral door de HR-afdeling gedaan. En als die niet in een organisatie aanwezig is, pakt finance dit vaak over of zelfs de arbodienst. Toen ik als HR-manager werkte, merkte ik regelmatig dat een verzuimcasus over de schutting naar HR werd gegooid. Leidinggevenden vinden het vaak een lastig en ongrijpbaar onderwerp en dat is zonde. Want juist de leidinggevende maakt een groot verschil in het terugdringen en voorkomen van verzuim.

Voorkomen is beter dan genezen

Beter is het natuurlijk om verzuim te voorkomen. Van het gemiddeld verzuim in Nederland (4,2%) is 1,5% medisch objectiveerbaar verzuim. Dat houdt in dat twee derde van het verzuim voorkomen kan worden. Want dat verzuim heeft een oorzaak, in privé of werkomstandigheden. Mensen kunnen klachten ervaren, maar die klachten worden veroorzaakt door een niet-medische oorzaak.

Het is de taak van de organisatie (en daarmee leidinggevende) om die klachten te voorkomen door goed voor de medewerker te zorgen, gesprekken te voeren en interventies toe te passen op het moment dat het nodig is.

Verzuimtips voor leidinggevenden

Hopelijk wil jij er als leidinggevende alles aan doen om verzuim te voorkomen. Niet alleen voor de medewerker, maar ook voor het team. Iedereen heeft er namelijk last van als een collega verzuimt. Er is veel wat je als leidinggevende kunt doen om verzuim te voorkomen, maar ook om het verzuim niet te laten escaleren of te lang te laten voortduren.

Overleg bij verzuim altijd met de directie, HR en/of arbodienst over de te nemen stappen. De volgende tips kunnen handig zijn voor de aansturing van je team.

Tips voor het effectief aansturen van je team


1. Voer ontwikkelgesprekken

Plan regelmatig ontwikkelgesprekken in met alle medewerkers uit je team. Zo weet je veel beter wat er speelt. Uiteraard toon je hierin oprechte interesse en luister je naar wat er speelt.

2. Overleg over lopende zaken
Overleg regelmatig met je medewerkers over de lopende zaken, zowel inhoudelijke zaken als de privézaken. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van dat wat er speelt. Zo kunnen medewerkers bijspringen, maar ook kan in het team besproken worden wie elkaar kan helpen. Daarnaast maak je hiermee het onderwerp ‘preventie van verzuim’ goed bespreekbaar en is de drempel voor een medewerker om aan te geven dat het niet (meer) gaat ook veel lager.

3. Overleg met de directie
Overleg bij verzuim altijd met andere leidinggevenden en/of de directie. Mogelijk hebben zij een soortgelijke casus aan de hand gehad of zijn er mogelijkheden om vanuit de organisatie interventies in te zetten om erger te voorkomen.

4. Houd de verzuimcijfers in de gaten
Check regelmatig de verzuimcijfers in je team. Hoe staat het ervoor? Zijn er trends te ontdekken?

5. Geef het goede voorbeeld
Misschien wel de belangrijkste tip: geef zelf het goede voorbeeld. Als je zegt dat je deur altijd open staat, maar je hebt eigenlijk nooit tijd… Dan kun je ook nooit het oprechte gesprek aangaan. Daarnaast moet je je als leidinggevende kwetsbaar durven opstellen door a) hulp te vragen en b) zelf ook aan te geven als iets je te veel wordt.

Verzuim en het begeleiden ervan ligt nooit alleen op het bordje van de leidinggevende. Maar je hebt als leidinggevende wél een belangrijke rol om verzuim goed aan te pakken en het voor te zijn.

Neem verzuim serieus

Verzuim moet altijd met de juiste begeleiding worden afgerond. Neem een ziekmelding dan ook altijd direct serieus en laat betrokkenheid zien. Worstel je als HR met de advisering in verzuim of heb je als leidinggevende veel last van verzuim? Mijn workshop verzuim voor leidinggevenden kan hier zeker nuttig voor zijn. Met een frisse blik het verzuim benaderen en zorgen voor reductie; daar wordt iedereen beter van. Meer weten? www.artemisadvies.nl/contact

0 reactie(s) op “Verzuim? Dat is niets voor mij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.