Vier hindernissen voor succesvolle verandering

01/10/2012 Leestijd: 2 minuten

Veel managers staan voor de uitdaging om veranderingen succesvol te begeleiden. De eerste uitdaging is dat je als manager de mogelijke hindernissen opspoort.

Hindernis 1.

Werknemers hebben het gevoel als robots behandeld te worden.
De moderne werknemer wil gewoon gezien en behandeld worden als een mens met gevoelens, doelen, waarden, ambities, creativiteit en waardevolle informatie over de werkomgeving. Werknemers willen vertrouwen, respect en waardering. Ze willen het gevoel hebben dat ze een waardevolle bron zijn.

Hindernis 2.

Veranderingen volgen elkaar snel op en stellen weinig voor.
Als je deze hindernis tegenkomt zul je als manager een plan moeten maken waarin je vertelt en laat zien dat de verandering anders is dan de verandering die ze eerder hebben ervaren. Veranderen is als het goed is geen hype. Het is geen modeverschijnsel, maar een noodzakelijk iets als je wilt overleven als bedrijf.

Hindernis 3.

Weerstand gaat ondergronds
Mensen hebben een natuurlijk verlangen om zichzelf te beschermen. Werknemers zullen zelden
direct hun mond opendoen als ze zich bedreigd voelen. Zorg dat je weet wat er bij je medewerkers leeft. Inbreng van medewerkers geeft je als voordeel dat je hun kennis, zorgen en aanbevelingen kunt overwegen. Misschien dat je je plannen kunt aanpassen en problemen bij de implementatie kunt voorkomen. Het is de uitdaging om werknemers zover te krijgen dat ze je deelgenoot maken van hun visie op de verandering. Hun betrokkenheid is een must.

Hindernis 4.

Werknemers zeggen: ’ik weet niet wat ik ermee moet’.
Als medewerkers een idee hebben hoe de verandering hen persoonlijk zal beïnvloeden, zal het eenvoudiger zijn om ze mee te nemen in de verandering. Communicatie is het sleutel woord.
De uitdaging als manager is om een communicatieplan te ontwikkelen en de medewerkers prikkelen om er met jou over te spreken. Als manager is het belangrijk dat je een moment creëert waarin medewerkers hun zorgen uitgebreid onder vier ogen kunnen bespreken.

Wat is de belangrijkste uitdaging voor jou als leidinggevende?

0 reactie(s) op “Vier hindernissen voor succesvolle verandering”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.