Vier tips bij het richten op energiegevers als aanpak van werkdrukreductie

26/06/2020 Leestijd: 3 minuten

”Ik werk me een slag in de rondte. Maar ik ga niet klagen over werkdruk. Niet nu. Want ik ben zo lekker aan bezig. Dit geeft zo veel energie dat ik bergen met werk kan verzetten.”

Werkdruk wordt onder gelijke omstandigheden niet altijd door eenieder even hoog ervaren. En of het nu gaat om samen de schouders onder een klus zetten, afwisseling of de perfect passende taken: er is in dit voorbeeld een energiebron aangeboord die maakt dat déze persoon vol voor zijn/haar werk gaat. Als het gaat om werkdruk gaat het vaak om het verminderen van energievreters. Zoals bureaucratische administratieve procedures, een overvloed aan taken, een te hoog tempo, lange werkdagen of weinig regelmogelijkheden. Energievreters moet je aanpakken.

Energiegevers opsporen

Maar er is een aanvullende benadering. Want als je energiegevers van medewerkers opspoort en aan hun werk toevoegt, kun je hun werkdruk laten dalen. Dat komt doordat de balans tussen energiegevers en energievreters bepaalt of werknemers werkplezier ervaren. Dat pleit ervoor dat we ook een andere, meer positieve benadering van werkdrukreductie kunnen toepassen. Namelijk door energiegevers toe te voegen, zodat deze energiegevers voor medewerkers een buffer vormen tegen energievreters en bijdragen aan (persoonlijke) ontwikkeling. Met als gevolg meer werkgeluk.

Als energiegevers werkgeluk vergroten mag je verwachten dat werkgevers hun werknemers hierin ondersteunen.

Als energiegevers werkgeluk vergroten mag je verwachten dat werkgevers hun werknemers hierin ondersteunen. Zij kunnen helpen met het verschuiven van de aandacht naar energiegevers om zo tot werkdrukreductie te komen. Want dit vraagt aandacht en tijd. Wat kun jij zoal doen? Vier tips voor werkgevers en werknemers om direct aan de slag te gaan.

4 tips voor werkgevers om een gezonde werkdruk te stimuleren

1. Focus je in je werkdrukaanpak niet alleen op energievreters. Creëer een gezonde balans in het toevoegen van energiegevers en het verlagen van energievreters.
2. Leidinggevenden die oprechte complimenten geven en successen benoemen, hoe groot of hoe klein deze successen ook zijn, stimuleren de energiegevers bij hun werknemers. Schroom dus niet om oprechte complimenten te geven en begin een overleg daarom bijvoorbeeld met een rondje successen.
3. Situationeel leidinggeven, maar ook een coachende stijl van leidinggeven, vergroot de kans dat werknemers energiegevers ervaren.
4. Breng tijdens een medewerkerstevredenheidsonderzoek energiegevers in kaart. Speel vervolgens actief in op de energiegevers die uit het MTO komen. Stel dat in een team ´leren van collega´s´ de grootste energiegever is. Zorg dan binnen de grenzen van wat mogelijk is dat hier ruimte voor komt.

4 tips voor werknemers voor een gezonde werkdruk

1. Wat geeft jou energie in jouw werk? Dit kan van alles zijn: kennis overdragen, de diepte in, erkenning van klanten, studenten of patiënten, betekenisvol werk, meer met collega´s lachen of professionele ruimte ervaren om met goede adviezen te komen. Spoor jouw werkgerelateerde energiegevers op en zet ze op papier.
2. Mogelijk vind je ook energiegevers buiten je werk; neem deze privé-energiegevers ook mee.
3. Als je weet waar je energie van krijgt kun je deze taken en activiteiten naar je toetrekken.
4. Benut deze kansen en/of geef expliciet bij collega´s en je leidinggevende aan welke zaken jouw werkplezier vergroten. Op deze manier geef je aan wat je wél wil in plaats van wat je niet wil.

2 reactie(s) op “Vier tips bij het richten op energiegevers als aanpak van werkdrukreductie”
  1. 22-07-2020 om 13:29 - Koos den Dunnen schreef:

    Goeie tips. Soms krijg ik echter het idee dat we elkaar bezighouden. Dat zie ik hier ook. Als ik een bedrijf of instantie bel dan krijg ik eerst een computer, daarna nummers intoetsen en eindelijk een mens die ergens in Groningen blijkt te zitten of waar dan ook.

    Dan leg ik, inmiddels met hoge bloeddruk, mijn probleem voor maar dat kan die persoon niet beslissen. Een andere route dus. Dan vraag ik: ‘heb je het wel naar je zin zo?’ Antwoord vaak: nou, is vaak wel lastig als ik niks zelf mag besluiten.

    Mijn advies, 50 jaar geleden heel normaal: geef mensen een brede en diepe opleiding en laat ze zelf besluiten nemen. Stop met verdelen verantwoordelijkheid over managers maar laat zoveel mogelijk mensen zelf managen. Dan hoeven we niet opnieuw het wiel steeds uit te vinden. En hebben we ook nog minder managers. Een gevoel van hoge werkdruk ontstaat echt heel vaak door onmacht.

  2. 26-07-2020 om 09:19 - Rosita schreef:

    Eens Koos, eigen regelruimte is belangrijk! Alleen kan dat niet altijd of is dat niet altijd optimaal en dan kan inzoomen op werkgeluk (ook) enorm waardevol zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.