Vijf tips om nog meer uit talent te halen

12/10/2012 Leestijd: 2 minuten

Popstars, The Voice of Holland, X-Factor ….

Met alle talentenshows op tv zou je bijna gaan denken dat het hebben van talent heel gewoon is. Voor alle verbeterpunten is wel een coach te vinden, één voor zingen, één voor kleding, één voor het zelfvertrouwen enzovoorts. Even bijsturen en dan komt het talent nog meer tot zijn/haar recht.

Talent

Voor organisaties is het vinden, binden en boeien van talent niet altijd eenvoudig. Hoe herken je talent bij een medewerker en hoe laat je dat talent dan nog meer tot zijn recht komen? Zit je als organisaties wel te wachten op talent, of is het alleen maar lastig?

En dan, met talent alleen komt een medewerker niet ver. Ook zaken als doorzettingsvermogen, passie en een grote dosis motivatie zijn belangrijk voor een succesvolle loopbaan.

De vraag of talent is aangeboren of aangeleerd leidt nogal eens tot discussie tussen deskundigen. Een talent is niet goed of fout en het is ook niet goed of fout om een bepaald talent wel of juist niet te hebben. In de juiste omgeving, in een bepaalde functie of rol én met zo’n 10.000 uur gerichte training, kan een talent tot grote hoogte stijgen. Uiteindelijk zal de combinatie van talent en persoonlijke motivatie de doorslag geven tot succes. En die motivatie, die zal de medewerker uit zichzelf moeten halen.

Als HR-adviseur kun je een talentvolle medewerker een handje helpen.

Hier een paar tips:

1. Wees duidelijk over de verwachtingen van de organisatie. Houd de medewerker geen worst voor, maar wees concreet en eerlijk over de mogelijkheden binnen de organisatie.

2. Als HR-adviseur kun je de medewerker coachen om meer uit zichzelf te halen. Vind je het lastig om dat zelf te doen? Zoek dan een mentor binnen de organisatie.

3. Help de medewerker inzicht te krijgen in zijn talenten en drijfveren. Laat hem onderzoeken welke ontwikkelpunten hij nog heeft. Houd in de gaten dat hij zijn doelen volgens het SMART-principe  (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) opstelt .

4. De medewerker is zelf verantwoordelijk: bedenk en regel niet alles voor hem, eigen initiatief en eigen beslissingen zijn vereist.

5. En tot slot voor  de medewerker: train, train, train. Kijk naar topsporters, door veel en gericht te trainen, worden (sportieve) hoogtepunten bereikt.  Zet door, hou vol, geef niet op. Ook niet als het moeilijk wordt!

0 reactie(s) op “Vijf tips om nog meer uit talent te halen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.