Vraag nu eens ánders om ondernemendheid

21/05/2012 Leestijd: 2 minuten

“Der richtige Unternehmer ist der Erfinder neuer kombinationen”. Nadat ik eerder aandacht heb gegeven aan de fenomenen titels of functiebenamingen en hun inhoud in tal van onze organisaties, wil ik uw aandacht vandaag graag vestigen op het zogenaamd ondernemerschap dat wij van onze medewerkers vragen. Zie maar eens hoe vaak dat in organisatiebeschrijvingen en functieomschrijvingen bijna automatisch wordt neergeschreven. De vraag die we ons echter moeten leren stellen is of al dat fraaie ondernemerschap wel past in onze dagelijkse praktijk? Want wat vragen we dan precies van onze mensen?

Gewenste kwaliteiten

“Signaleren van kansen in de markt …, zowel voor bestaande als nieuwe producten/diensten …, ernaar handelen …,  en bereid zijn om risico te nemen …” Dat zijn zo’n beetje de meest voorkomende kwaliteiten die gewenst worden. Het leuke is dat we dat mooi opschrijven, maar dan? Hoeveel organisaties kent u die hun medewerkers elke dag opnieuw stimuleren om kansen te signaleren en aanmoedigen om risico’s te nemen? Ik zal u het antwoord geven. Geen een. We overvragen dus.

Toch is het mogelijk om ondernemerschap te vragen in vacatures. Maar dan wel anders geformuleerd. Bijvoorbeeld als “de bedenker van nieuwe combinaties in de aangeboden  werkzaamheden”. Dan spreek je iemand niet alleen begrijpelijk, maar ook uitdagend aan. Je zoekt namelijk een man of vrouw die bereid moet zijn niet alleen het huidige werk zo goed als mogelijk voort te zetten, maar die ook wil nadenken over hoe de job misschien beter kan worden gedaan en met voorstellen daarvoor komt. Dat is ook ondernemen(d).

Een tweetal voorbeelden

Een kleine organisatie met 20 medewerkers en best al succesvol zocht een commerciële topper die verdere uitgroei kon realiseren. In de selectie zaten ook enkele zelfstandigen. Toch werd geen van hen gekozen. Het werd een kandidaat die vanuit loondienst had gereageerd en die op zoek was naar meer vrijheid van handelen en van daaruit bereid was zichzelf en de organisatie te belonen met ideeën hoe de job optimaal kon worden gedaan. (’n Erfinder neuer Kombinationen bij uitstek)
Een grote organisatie zocht uitbreiding van haar sales team met een echte netwerker. Velen passeerden en velen bleken meer van hetzelfde kaliber te zijn, terwijl er duidelijk naar vernieuwing werd gezocht. Zelfstandigen waren in eerste instantie niet uitgenodigd. Toch werd een van hen gekozen. De reden? Zijn drive was een totaal andere om te slagen in de nieuwe job. (Ook hij bleek een Erfinder neuer Kombinationen)

Tot slot

Beide organisaties zochten ondernemende mensen. Mensen die bereid waren om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om hun job in te vullen. Weinig risico, maximale opbrengst. Wel gedreven. En daarom naar alle waarschijnlijkheid ook succesvol. Je mag ze dan ook best “Erfinders neuer Kombinationen” noemen. RICHTIGE UNTERNEHMERS.

Ik wens u een “richtig unternehmende Woche.”

0 reactie(s) op “Vraag nu eens ánders om ondernemendheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.