Vrijdag de 13e… hoger verzuim?

15/12/2007 Leestijd: 1 minuten

We weten dat vrijdag de 13e een datum is die voor veel mensen de rillingen op de rug veroorzaakt. Nu zijn Nederlanders over het algemeen best wel nuchter. Amerikanen daarentegen zijn een stuk erger. Wist u dat gebouwen in Amerika, met meer dan 13 verdiepingen, nooit een 13e verdieping hebben?

Waarom de 13e?

Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13. Een tweede verklaring is te vinden bij 13 oktober 1307. Daarentegen wordt in Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. Tenslotte wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13e is afgeleid van een Noorse Sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

Hoger verzuim

Een groot nadeel van vrijdag de 13e is de invloed van het bijgeloof van miljoenen mensen op de economie. Zo verzuimen in de Verenigde Staten opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Nu zijn er bepaalde dagen waarvan je kan verwachten dat het verzuim zal stijgen. 2 januari, de dagen na een wedstrijd van het Nederlands elftal in een groot toernooi, noem het maar op.

Maar zou het verzuim vandaag nu ook in Nederland hoger geweest zijn?  Ik vermoed van wel, al kan het lekkere weer daar ook debet aan zijn natuurlijk.

Wat denkt u?

Dit artikel is geschreven door Paul van Oosterhout

0 reactie(s) op “Vrijdag de 13e… hoger verzuim?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.