Vrouwen aan de top voegen niets toe?

09/03/2009 Leestijd: 2 minuten

Vroeg op de zaterdagochtend kom ik bij het lezen van de Volkskrant* een interessant artikel tegen. Er is door deze krant in samenwerking met reputatieonderzoeksbureau Hofkes een onderzoek gedaan onder bestuurders, naar het functioneren van vrouwen aan de top. En wat is daar uit gekomen: ‘vrouwen stellen teleur’. Nog één keer lees ik de kleine intro en natuurlijk kan ik het niet geloven. ‘Het kan toch niet waar zijn?’, gaat er door mijn vroeg ontwaakte hoofd. Dit zet mij aan tot verder lezen.

Het artikel

“Vrouwen in de top zijn net mannen: te veel gericht op status, competitie en een snel resultaat”. Ja, ik herken me er wel weer in, ook al is de volgorde dan misschien iets anders.. Ik wil ook status, resultaat en een beetje competitie geeft een extra prikkel. Wat is daar eigenlijk mis mee? Tot nu toe niks, en ik ga er nog steeds vanuit dat vrouwen aan het bovenstaande iets éxtra’s toevoegen.

Echter, de topvrouwen scoren slecht op deze ‘extra’s’ zoals zelfreflectie en bewustzijn van omgevingssignalen. Hoe kan dat? Mildred Hofkes van het onderzoeksbureau denkt dat het onder andere te maken heeft met de te hoge verwachtingen die men heeft van vrouwen in de top. Hierdoor zou het zo kunnen zijn dat de vrouwen zich mannelijk gaan gedragen en zich te sterk profileren.

Vrouwen aan de top

Het aantal vrouwen aan de top is niet bepaald groeiende. Waar gaat het mis? Om aan de top te komen moet je als vrouw beschikken over doorzettingsvermogen, vertrouwen in jezelf, sociale vaardigheid en zelfreflectie. Maar verder? Gelukkig worden er tips gegeven door de ondervraagden gericht op hoe je als vrouw dan wel door kan dringen tot de huidige top. Altijd handig, dus ik lees ijverig door!

Conclusie

Hmm, wel aparte tips, zoals bijvoorbeeld: zoek een mannelijk rolmodel, en: neem kinderen, want het opvoeden van kinderen versterkt je leiderschapskwaliteiten. Niet direct tips waar ik iets mee kan. Volgens mij moet het ook prima lukken zonder je vrouwelijkheid aan de kant te zetten en kun je gewoon jezelf blijven. Maar het zoeken van een mannelijk rolmodel spreekt me wel om een andere reden aan. Dan heb je tenminste een goed excuus voor je Brad Pitt screensaver!

* Link werkt niet meer, verwijderd per 5-10-2015, red.

0 reactie(s) op “Vrouwen aan de top voegen niets toe?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.