Vrouwen minder in leidinggevende functies

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Het is de laatste tijd steeds meer in het nieuws:  ‘vrouwen nog veel minder de baas’* Maar hoe komt dit nu eigenlijk?

Vrouwen zijn minder carrière gericht
Mijn mening is dat vrouwen gewoon minder carrière gericht zijn. Vrouwen willen ‘gelukkig’ zijn in alles wat ze doen. Ze vinden hoge status, hoog salaris en een grote auto helemaal niet zo belangrijk. Ze willen met plezier naar hun werk gaan, met leuke collega’s en een gezellige werksfeer. Natuurlijk is uitdaging en afwisseling van belang, maar dat kan ook gevonden worden in een niet-leidinggevende functie.

Geen focus
Bovendien willen vrouwen ook álles doen, waardoor er geen focus is. Ze willen:

  • én carrière maken, voor zover ze daar dus daadwerkelijk op uit zijn
  • én een gezin hebben
  • én dat gezin optimaal laten functioneren (en dit dus zelf regelen, want mannen zijn meestal organisatorisch niet zo sterk onderlegd)
  • én een bruisend sociaal leven hebben

Doordat ze zich nergens compleet op focussen, zijn ze ook nergens ’top’ in. Mannen zijn hier beter in. Zij gaan helemaal voor één ding. Ik zeg niet dat dit goed is, maar het is een keuze. Je kunt niet alles perfect doen.

Achterstand door zwangerschap
Doordat vrouwen een gezin willen, zijn ze tijdelijk uit de running op het werk door de zwangerschap. Bovendien zorgt het ‘moederinstinct’ dat er na de zwangerschap ook niet meer fulltime gewerkt wordt. Hierdoor nemen carrièrekansen nog verder af. Ze hebben simpelweg minder ervaring dan mannen van dezelfde leeftijd, die continu zijn blijven werken.

De vraag
De vraag die bij mij leeft is: “Willen vrouwen wel leidinggeven?” Misschien vinden ze hun huidige kansen en de diversiteit in hun werk wel perfect? Ik hoor graag hoe jullie hierover denken…

0 reactie(s) op “Vrouwen minder in leidinggevende functies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.