Waar is ons verantwoordelijkheidsgevoel gebleven?

24/07/2019 Leestijd: 2 minuten

Als je je ’s ochtends aankleed, voor de spiegel gaat staan en tot de conclusie komt dat wat je hebt aangetrokken het net niet is, wat doe je dan? Precies, dan kleed je je om en trek je iets aan waarvan je wel vindt dat je er de deur mee uit kunt. In deze situatie pak je je eigen verantwoordelijkheid, ben je in staat om zelf invloed uit te oefenen en zorg je voor een beter resultaat.

In deze primaire, eenvoudige situaties lukt het de meeste mensen nog wel om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Je gaat tenslotte niet aan je partner vragen om je te helpen met aan- en omkleden, hooguit vraag je hem of haar om wat feedback om je eigen inzichten te onderbouwen of aan te passen. Als ik dan naar situaties in het werk kijk, gaat dat vaak heel anders.

Ontevreden over je beoordeling: en dan?

Ik heb regelmatig gesprekken met mensen die ontevreden zijn over bijvoorbeeld hun beoordeling. Ik heb dan gesprekken die als volgt gaan: “een half jaar geleden hebben ze gezegd dat ik senior zou worden”. “Oké, en is dat vastgelegd in een verslag?”. “Nee, maar ze hebben het wel gezegd en nu gaat het niet door.” “Prima, welke zaken moest je nog ontwikkelen om senior te worden?”. “Euh…” En dan stopt het. Ik beland dan vaak in een discussie die erop hamert dat de leidinggevende verantwoordelijk is voor de verslaglegging en het concreet maken van ontwikkeldoelen zodat de werknemer wordt voorgekauwd wat hij of zij moet ontwikkelen en de werknemer vervolgens slechts een invuloefening hoeft uit te voeren om tot het afgesproken resultaat te komen.

Draai het eens om!

Ik stel voor om het eens om te draaien. Hoe fijn is het als je zelf nadenkt over wat je wilt bereiken en op basis van de beschikbare informatie en je eigen beeld (want echt, je snapt het echt wel, anders zou je je niet op de plek begegeven waar je nu bent) zelf met een voorstel komt waar je op beoordeeld gaat worden en wat je verder gaat ontwikkelen? Lijkt mij ideaal! Uiteraard stem je dat vervolgens af met je leidinggevende, maar jij hebt ongetwijfeld veel beter zicht op je doel en hoe daar te komen dan dat jouw leidinggevende dat heeft. En zorg zelf dan ook dat dat goed wordt vastgelegd, zodat je je leidinggevende aan die afspraken kunt houden. Dan kom je achteraf niet in vervelende discussies terecht.

Wie wil jij verantwoordelijk houden voor jouw groei en ontwikkeling? Jezelf of je leidinggevende?

0 reactie(s) op “Waar is ons verantwoordelijkheidsgevoel gebleven?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.