Waarom ga je elke dag naar het werk?

15/12/2015 Leestijd: 2 minuten

Dankzij de bijdrage van een goede leidinggevende (wat verstaan wij onder ‘goede’?) en die van een werknemer met committent, wordt er een prachtig fundament gecreëerd voor een goed functionerende afdeling. Maar waar haal je jouw bijdrage vandaan? Ik heb het niet over het beleid, regels, managmant verwachtingen, winst etc. Ik heb het over jou: leidinggevende en werknemer. Waar begint jouw bijdrage? Waar moet je die zoeken en vinden?

Je kunt beginnen met een vraag: wat is mijn bijdrage? Je maakt een deel uit van een afdeling en je bent uitgerust met een unieke persoonlijkheid, kwaliteiten en creativiteit. Misschien is het goed om de consequenties daarvan onder ogen te zien.

Als je een gezelschapsspel speelt en er komt een nieuwe deelnemer bij, dan verandert het spel. Het doel van het spel verandert niet, maar het verloop wel. Elke nieuwe deelnemer brengt een nieuwe positieve of negatieve spanning in en je creativiteit gaat telkens een andere uitdaging aan. Zo werkt het ook in organisaties.

Je hebt jouw baan aangenomen omdat je weet dat je mee gaat doen in het proces van het bouwen en functioneren van de afdeling. Je hebt zelf veel ideeën en gedachten die uiteindelijk dankzij jouw creativiteit uitgevoerd worden. Maar om je ideeën te realiseren, heb je een goede samenwerking met je leidinggevende nodig. Beide partijen gaan groeien door creatie-energie. Dus samen groeien en samen sterk worden. Zou je ook op dit vlak inbreng kunnen hebben?

Ook creatie-energie kan jouw bijdrage zijn. Soms is het zelfs een onbewuste bijdrage. En de resultaten zijn bijna altijd verbluffend. Want bewust of onbewust, zonder jou zouden bepaalde dingen niet op deze manier kunnen gebeuren.

Intention Rules the Earth heeft ooit O. Winfrey gezegd. Ik vind het een mooie verwoording van dingen die rondom ons (dus ook op het werk) gebeuren. Wat je erin stopt aan bedoelingen en daarmee positieve energie, dus jouw bijdrage, bepaalt voor een groot deel de uitkomst.

Als je naar je werk gaat, vraag jezelf dan af en toe: wat is mijn bijdrage aan mijn afdeling en aan de huidige situatie? Je zult versteld zijn hoe confronterend die simpele vraag kan zijn.

0 reactie(s) op “Waarom ga je elke dag naar het werk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.