Waarom netwerken?

17/07/2008 Leestijd: 3 minuten

Als HRM bloglezer hoef ik u niet te vertellen over het belang van netwerken. Graag wil ik een specifiek aspect van netwerken belichten, namelijk het opdoen van nieuwe ideeën. Volgens mij het meest onderbelichte aspect van netwerken dat zeker meer aandacht verdient. Afgelopen vrijdag is daar een mooi voorbeeld van.

Een samenwerkingsverband van Otys, Job-Angels en RCE heeft kort  geleden (4 juli) een netwerk diner georganiseerd. Deze avond werd verblijdt door een zeer interessante gast: Dave Mendoza. Dave is een zeer bekende blogger, met zijn blog heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Dave is een zeer bekend netwerker (20.000 connecties op LinkedIn). Dave werd vergezeld door Keith Robinson, een ook zeer bekende naam binnen recruitment.

De zeer geslaagde avond kenmerkte zich naast het kennismaken door de ideeën die onderling werden uitgewisseld. Als u actief bent in de blogosphere heeft u een en ander wellicht al gehoord, maar een real life discussie is evengoed zeer interessant. Hieronder een korte samenvatting van mooie visies die naar voren zijn gekomen.

Europa is óók succesvol

Keith Robinson stelde zich voor als iemand die na zijn pensioen verder ging met zijn passie: netwerken. Een van Keiths ideeën is dat wij als Europa niet te sterk moeten focussen op wat Amerika doet. Volgens Keith zijn er genoeg goede dingen in Europa en is het niet nodig om zo ver weg te zoeken naar nieuwe ideeën. Hier zullen we in de toekomst zeker meer over horen!
De gedachte dat er in Europa ook genoeg interessants te horen is over recruitment deed me ook denken aan een video (zie onder) van Tom Peters over innovatie, waar ik eerder over postte. Het idee van de video kwam er op neer dat je niet vernieuwend kunt zijn als je een marktleider volgt, omdat je dan op enige termijn doet wat die marktleider een periode geleden al deed. Vernieuwing komt door iets te doen dat nog niemand anders doet. Dat klinkt als een tautologie, maar toch lijkt dit nog niet helemaal doorgedrongen tot veel bedrijven.

Tom Peters: Innovation is actually easy

Rousseau versus web 2.0

Dave Mendoza is een innemende man. Helaas heb ik slechts kort met hem gesproken, maar in die tijd heb ik veel geleerd. In zijn introductie vertelde Dave over wat hij allemaal heeft bereikt met zijn weblog en met zijn medewerking aan recruitingblogs.com. Dave legde veel nadruk op de invloed van web2.0 en de invloed van de kleine man op web2.0 Keith had daar nog een mooi citaat over: “Web2.0 was never about the technology, it was always about the people”. Dave vertelde over hoe één persoon een blog bij kan houden, veel lezers kan krijgen en zo weer invloed op andere weblogs krijgt. Een reden dat hij niets op heeft met de filosoof Rousseau, die gelooft dat heersende instanties de enigen zijn die kennis beïnvloeden. Dat lijkt me een paper waard: hoe relevant is Rousseau ten tijde van web2.0?

Netwerken om ideeën op te doen

De filosofische gesprekken ter zijde denk ik dat bovenstaande laat zien dat je in een enkele avond ontzettend veel ideeën op kunt doen. En dat is misschien meteen een stukje zelfkritiek: bloggen is prachtig, maar real life ontmoetingen maken uiteindelijk sneller een sterkere band dan online contact dat online blijft. Een reden voor mij om in de toekomst wat meer real life te netwerken. Wat u?

0 reactie(s) op “Waarom netwerken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.